Inspectoratul pentru Concurenta Constanta a organizat ieri la sediul Primariei Orasului Ovidiu o intalnire cu agentii economici care isi desfasoara activitatea in zona acestei localitati constantene. Cu acest prilej, Ioan Badica, directorul Inspectoratului pentru Concurenta Constanta, le-a precizat reprezentantilor firmelor prezenti la intalnire modalitatea de acordare a ajutoarelor de stat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, precum si alte aspecte legate de legislatia din domeniul concurentei. De asemenea, seful ICC le-a facut reprezentantilor firmei Bavaria Motors invitatia de a se prezenta la sediul Inspectoratului pentru Concurenta in vederea transmiterii recomandarilor Comisiei Europene ce-l vizeaza pe acest dealer de automobile, recomandari care se refera la comercializarea de catre acesta si a altor marci de autovehicule decat cele apartinand Grupului BMW, precum si la asigurarea asistentei tehnice si pentru alte masini decat cele fabricate de BMW.
La intalnirea de ieri organizata de Inspectoratul pentru Concurenta Constanta la sediul Primariei Ovidiu au participat reprezentantii GC3 Speciality Chemichals SRL, Metacom San Blasty NG, Metacom Maritime, Bavaria Motors, SC Astek SA, Aeroportul Mihail Kogalniceanu si cei ai Consiliului Local Ovidiu. Intalnirea a debutat cu prezentarea legislatiei actuale in domeniul concurentei, cu evidentieri ale problemelor legate de aderarea la Uniunea Europeana, a specificat Ioan Badica. Pe parcursul discutiilor s-a facut referire la costurile aderarii, la fapta anticoncurentiala, intelegerile de cartel, abuzul de pozitie dominanta, concentrarile economice, precum si la sanctiunile la care sunt pasibili agentii economici care incalca legislatia din domeniul concurentei.

Ajutoare financiare doar pentru proiecte bine gandite

In partea a doua a intalnirii de ieri, seful Inspectoratului pentru Concurenta Constanta le-a explicat participantilor modalitatea de acordare a ajutoarelor de stat dupa momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. In acest sens, Badica a facut referire la faptul ca si dupa 1 ianuarie 2007 vor fi bani pentru sprijinirea firmelor romanesti, insa ei nu vor mai putea fi utilizati decat pentru proiecte bine gandite. "Aceste ajutoare financiare nu vor mai fi aruncate pe acordarea de facilitati de natura fiscala ca pana acum, ci ele vor fi oferite doar pentru finantarea unor proiecte de cercetare-dezvoltare, protectia mediului, sprijinirea IMM-urilor, instruirea personalului societatilor si mai putin pentru restructurarea firmelor aflate in dificultate", a declarat Ioan Badica. Cu aceeasi ocazie, seful ICC a lansat invitatia reprezentantilor firmei Bavaria Motors de a se prezenta la sediul Inspectoratului pentru a li se transmite recomandarile Comisiei Europene ce il vizeaza in mod direct pe acest dealer de automobile. Este vorba despre recomandarea Comisiei Europene ca Bavaria Motors sa nu mai ramana mobilizata doar pe comercializarea marcilor Grupului BMW, ci oferta de automobile a acestui dealer sa fie extinsa si la alte marci apartinand si altor producatori. Totodata, Comisia Europeana mai recomanda firmei Bavaria Motors sa asigure service-ul si pentru alte marci de automobile decat cele fabricate de Grupul BMW.