Comisarii Garzii Financiare Bihor au depistat ca, in ultima perioada, majoritatea bauturilor alcoolice netimbrate sau cu timbre false provin din judetele Maramures si Satu Mare. Cei care se ocupa de livrarea acestor produse vin cu marfa la Carei, de unde aceasta este incarcata in zeci de dubite si Dacii-papuc, dupa care este transportata in judetele din vestul tarii: Bihor, Arad, Timisoara, Salaj etc.
Calin Gal, comisarul-sef al Garzii Financiare Bihor, ne-a declarat ca cei care comercializeaza astfel bauturi alcoolice fara banderola sau cu banderole false nu mai lucreaza cu camioane mari, cu TIR-uri, ci transporta bauturile alcoolice in masini mici, usor de manevrat, in special in satele si comunele judetului, pe care le livreaza apoi comerciantilor in cantitati mici. Cum ritmicitatea transporturilor este destul de mare, nici nu este nevoie ca un comerciant sa puna in vanzare cantitati mari de astfel de produse. Ele se vand bine si comerciantii sunt mereu aprovizionati. Numai ca amenzile pe care cei prinsi le incaseaza sunt extrem de mari, de la 200 de milioane la un miliard de lei vechi, fapt care a bagat, oarecum, spaima in cei care comercializeaza astfel de produse. Multi dintre ei au renuntat sa mai primeasca bauturi netimbrate de la contrabandisti, in ciuda faptului ca pana acum castigul lor a fost destul de consistent. "In luna februarie, am incasat, din amenzile acordate pe bauturi alcoolice, 3,1 miliarde de lei vechi si am confiscat produse in valoare de 40 de milioane de lei vechi", a precizat seful GF Bihor.
Tot luna trecuta, comisarii GF au aplicat amenzi in valoare de 4,4 miliarde de lei vechi pentru comercializarea ilegala a produselor din tutun si au confiscat produse in valoare 500 de milioane de lei vechi. Suma constatata ca venit la bugetul statului a fost, in luna februarie, de 16,2 miliarde de lei vechi, dar suma incasata efectiv a fost de 7,5 miliarde de lei vechi. De asemenea, au fost verificati 12 agenti economici in baza HG 2.398 din 21 decembrie 2006 privind livrarea cu amanuntul si prestarea de servicii, la care
s-au constatat probleme grave
la tinerea evidentei contabile. "Putem spune ca 28% din amenzile acordate au vizat legea contabilitatii. In luna februarie, am intocmit doua sesizari penale pentru cazuri de evaziune fiscala, pentru un prejudiciu de 225 de milioane de lei vechi, cazuri inregistrat in constructii unde nu au fost facturate si inregistrate sumele aferente lucrarilor prestate", a conchis seful GF Bihor.