Ministrul Agriculturii, Decebal-Traian Remes, a prezentat, ieri, la Constanta, Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, in baza caruia Romania va primi fonduri europene de peste 8 miliarde de euro in urmatorii sapte ani, iar proiectele pot fi depuse din a doua jumatate a lunii octombrie.
"Am transmis programul national de dezvoltare rurala spre aprobare la jumatatea acestui an, iar vestile pe care le-am primit sunt bune, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea sa primim dosare pentru un numar de masuri chiar incepand din acest an. In cursul lunii septembrie, in jurul datei de 23-25, vom avea comentariile scrise la masurile pentru care ne asumam riscul de a le lansa in acest an. Dupa programul nostru, in partea a doua a lunii octombrie, pentru masurile propuse, solicitantii isi vor putea depune proiectele", a declarat Decebal-Traian Remes, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Principalele axe ale programului au in vedere cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, imbunatatirea calitatii mediului si a zonelor rurale si imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural. Dintre acestea, cele mai multe fonduri vor fi alocate pentru proiectele privind cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic, respectiv 3,17 miliarde de euro, reprezentand 42,19% din totalul fondurilor alocate programului. In celelalte cazuri, sumele vor fi de 1,88 miliarde de euro (25%) pentru imbunatatirea mediului si a zonelor rurale, de 1,98 miliarde de euro (26,31%) pentru imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si de 0,19 miliarde de euro (2,5%) pentru axa "Leader".
Bani pentru
exploatatiile agricole
Una dintre primele masuri pentru care vor putea fi depuse dosare in acest an este Masura 121, care are in vedere modernizarea exploatatiilor agricole. Astfel, investitiile concrete pentru care se vor acorda fonduri nerambursabile prin aceasta masura sunt construirea si modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola la nivel de ferma, construirea si modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces in domeniul agricol, construirea si modernizarea fermelor de vaci de lapte incadrate in sistemul cotei de lapte, construirea serelor, achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, masini si utilaje si achizitionarea de noi mijloace de transport specializate, necesare activitatii de productie.
Pe de alta parte, banii mai pot fi folositi si la achizitionarea terenurilor pentru constructii cu scop productiv, infiintarea plantatiilor viticole, infiintarea pepinierelor de vita-de-vie si pomi fructiferi si procesarea produselor agricole la nivelul fermei.
Fondurile nerambursabile acordate prin aceasta masura pot reprezenta intre 45 si 75% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de un milion de euro. In cazul in care proiectul include si investitii pentru obtinerea energiei regenerabile, suma maxima care poate fi acordata pentru realizarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. In schimbul acestor bani, principala obligatie care ii revine solicitantului este de a pastra scopul investitiei pe o perioada de cel putin cinci ani.
PNDR a fost inaintat oficial spre aprobare pe 29 iunie a.c., fiind declarat admis de Comisia Europeana la finele lunii iulie.