Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa vizita la Uzina Dacia Mioveni, ca o masura pentru iesirea din criza actuala, care afecteaza si domeniul auto, ar putea fi suspendarea temporara, pe sase luni, a taxei de inmatriculare pentru masinile noi, pe modelul Germaniei. Presedintele a aratat ca situatia actuala din domeniul auto este "puternic afectata de realitatile pietei", in acest context discutand in cadrul vizitei de la Uzinele Dacia "un set de masuri" pentru depasirea acestei crize.
El a aratat ca printre aceste masuri se afla suspendarea temporara a taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea programului rabla, supravegherea inmatricularii ilegale a autoturismelor second hand, si creditarea furnizorilor pentru catre Dacia.
Seful statului a mentionat ca este convins de faptul ca aceste masuri pot fi aplicate.
Presedintele a mentionat ca este necesara o consultare legata de suspendarea pentru sase luni a taxei de prima inmatriculare, pentru a se vedea daca o astfel de masura contravine sau nu reglementarilor UE.
El a precizat ca Germania insista deja pe aceasta suspendare de taxa. "Nu vedem de ce nu ar aplica-o s Romania", a completat Basescu.
Seful statului a adaugat ca este esentiala, in perioada urmatoare, solidaritatea intre salariatii si managerii din industria auto.
"Functionarea la capacitate cat mai mare a uzinelor Dacia este esentiala pentru Romania, si din punct de vedere al locurilor de munca si din punct de vedere al cresterii exporturilor, de care avem nevoie ca de aer", a spus Basescu.
Intrebat daca angajatii ar trebui sa stea linistiti in aceasta perioada, presedintele a raspuns ca nici politicienii si nici oamenii care lucreaza in industria de automobile nu ar trebui sa stea linistit intr-o astfel de perioada. El a recomandat salariatilor sa aiba incredere in management si in faptul ca statul va lua masuri ca locurile de munca sa fie asigurate.
"Salariatii din industrie trebuie sa fie acum intr-un parteneriat cu managementul, lucru pe care trebuie sa il inteleaga si managementul ti, in mod egal, salariatii", a spus presedintele, mentionand ca in discutia cu sindicatele si cu managementul a sesizat dorinta comuna ca perioada de criza sa fie depasita "cu bine sau cu costuri minime impreuna".
Pretedintele a mai spus ca perioada urmatoare trebuie privita, legat de industria auto, cu maxima atentie, pentru ca in lunile ianuarie, februarie si martie se vand cele mai putine masini.