Basescu a incercat fara succes sa-l convinga pe guvernatorul BNR sa accepte functia de premier, oferindu-i garantia unei perioade in care sa-si pastreze si postul de la Banca Nationala, asa cum s-a intamplat in 1999-2000, cand acesta a condus guvernul CDR, noteaza "Gandul", citand surse din PD-L.
Mugur Isarescu a refuzat ferm oferta de premier a presedintelui Traian Basescu. Guvernatorul BNR a trasmis deja semnale publice de refuz. Surse din PD-L au declarat ca Basescu nu a reusit sa-l convinga pe Isarescu sa accepte, desi i-ar fi oferit garantia unei perioade in care sa-si pastreze si postul de la Banca Nationala, asa cum s-a intamplat in perioda 1999-2000, cand acesta a condus guvernul CDR.
Sursele citate au spus ca, la randul sau, guvernatorul, n-a fost convins sa ia in considerare oferta nici macar teoretic, deoarece nu are in spate un guvern politic puternic. Un guvern format doar din PD-L si eventual UDMR ar fi foarte fragil, in absenta altui partid puternic, fie PNL, fie PSD, noteaza Gandul, in editia electronica.
Deoarece Isarescu a refuzat oferta, varianta lui Basescu este un premier politic, din randul democrat-liberalilor. El exista deja, primarul sectorului 3, Liviu Negoita, fiind deja desemnat.
Gandul mai precizeaza ca deocamdata presedintele nu s-a hotarat asupra altui nume din PD-L, urmand sa ia o decizie la sfarsitul acestei saptamani si in functie de aceasta decizie Liviu Negoita ar urma sa-si depuna mandatul. Oricum nominalizarea lui Negoita a fost facuta in bascalie de Basescu, care nu stia nici macar la ce sector este primar, zicand public, la TV, ca Negoita este primarul sectorului 4, in loc de sectorul 3.
Sursa citata mai relateaza ca la nivelul conducerii democrat-liberale, se vehicula faptul ca, in viitorul Cabinet, Gabriel Oprea (fost membru PSD) va fi ministru de Interne, urmand ca Vasile Blaga sa primeasca Ministerul Dezvoltarii Regionale, iar Elena Udrea isi va mentine portofoliul Turismului.
In componenta noului guvern se vor gasi si Adriean Videanu, si alti actuali ministri din guvernul demis Boc.
Motivele pentru care Isarescu nu vrea sa fie premier, expuse pentru ziarul Gandul de consilierul Guvernatorului, Adrian Vasilescu, sunt faptul ca nu mai e tanar, ca este independent, nu are in spate un partid puternic si, implicit, o sustinere politica solida, ca intr-o perioada de criza economica ar fi mult mai eficient la conducerea BNR.
Motivele pentru care Mugur Isarescu nu vrea sa fie premier, expuse pentru ziarul Gandul de consilierul Guvernatorului, Adrian Vasilescu:
• Nu mai e tanar (Isarescu apreciaza ca varsta optima pentru noul prim-ministru este de 50 de ani)
• Este independent, nu are in spate un partid puternic si, implicit, o sustinere politica solida
• Criza economica (guvernatorul crede ca este mult mai eficient sa ramana la conducerea Bancii Nationale, "frontul BNR" urmand sa fie cel mai important in batalia cu situatia economica grava).
In realitate, Basescu nu este deranjat de refuzul lui Isarescu, al carui nume este vehiculat doar pentru ca da bine. De altfel, numele lui Isarescu pentru functia de premier a mai fost vehiculat dupa caderea Guvernului Boc, de fiecare data guvernatorul BNR sau apropiatii acestuia infirmand o astfel de posibilitate.
Basescu a declarat, in contextul discutiilor care au avut loc in legatura cu investirea Cabinetului Croitoru (care nu a trecut de votul Parlamentului), ca intr-o perioada de criza economica nu este recomandat sa il muti pe guvernatorul BNR la Guvern, in conditiile in care Banca Nationala este una din institutiile care functioneaza bine.