Pretul petrolului a cazut marti sub nivelul de 34 dolari pe baril, in urma acordului dintre Rusia si Ucraina, care asigura reluarea furnizarii de gaze naturale rusesti catre Europa, in timp ce cererea globala pentru energie se mentine la niveluri reduse, din cauza conditiilor economice dificile.
Temerile privind inrautatirea situatiei economice globale s-au accentuat la inceputul acestei saptamani, dupa ce grupul financiar Royal Bank of Scotland a anuntat cea mai mare pierdere inregistrata vreodata de o companie britanica, iar bursele din Asia si Europa au inregistrat scaderi importante, transmite Reuters.
Totodata, dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor sase saptamani fata de euro, reducand atractivitatea comoditatilor si activelor denominate in moneda americana.
In acest context, pretul petrolului cu livrare in februarie a coborat la 33,9 dolari pe baril pana in jurul orei 7 GMT, cu peste 2,6 dolari sub nivelul de la finele saptamanii trecute si aproape de minimul de 33,89 dolari pe baril atins luni. Sedinta de tranzactionare de luni nu a stabilit un nivel de inchidere, deoarece pietele din SUA au fost inchise pentru o sarbatoare nationala.
Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa de la Londra, a scazut cu 40 de centi, la 44,1 dolari pe baril, dupa ce a pierdut peste doi dolari luni.
Contractele cu livrare in februarie pierd prim-planul pietelor globale miercuri, cand pretul de referinta al petrolului va fi calculat in functie de tranzactiile cu livrare in martie.
Astfel, pretul petrolului cu livrare in martie a scazut marti cu 2,32 dolari pe baril, la 40,25 dolari pe baril, cu peste sase dolari mai ridicat fata de cotatia medie a tranzactiilor pentru februarie.
Pretul petrolului a coborat cu peste 110 dolari fata de maximul istoric de 147,27 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie a anului trecut, pe fondul declinului accentuat al cererii globale pentru energie, cauzat de criza financiara si franarea puternica a activitatii economice.