Dintre cele sapte programe trimise de Romania la Comisia Europeana, in vederea accesarii fondurilor structurale, trei au fost retransmise autoritatilor de la Bucuresti pentru a fi refacute.
Informatia vine de la Girgio Ficarelli, de la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, citat de Euractiv, care a aratat ca cele trei programe returnate sunt cel de crestere a competitivitatii, cel de transport si cel de dezvoltare regionala. De aceste programe sunt raspunzatoare Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Transporturilor, respectiv Ministerul Integrarii Europene. Cele trei programe amintite au fost trimise inapoi pentru refacere, in special pentru ca existau elemente care se suprapuneau cu alte programe, lucru care trebuie evitat, a mai spus Ficarelli. Trimiterea spre refacere a programelor echivaleaza, in opinia autoritatilor romane, cu o "suspendare", explica un oficial al Ministerului Finantelor Publice, citat de Euractiv. Aceasta suspendare inseamna de fapt o intarziere in accesarea fondurilor pe respectivele domenii, in ipoteza in care avizele se vor obtine pana la urma. Returnarea celor trei programe poate avea doar cateva cauze. In primul rand, incompetenta celor care au realizat aceste programe, si aici trebuie specificat ca ele au fost elaborate la nivelul ministerelor de resort, dar si cu asistenta unor reprezentanti ai Comisiei Europene. Un al doilea motiv ar fi acela al unei prea mari birocratii in cadrul structurilor UE, menite sa tergiverseze acordarea la timp a fondurilor structurale. Dupa cum se stie, cele sapte programe de finantare prin care Romania va derula fonduri structurale trebuie concepute de autoritatile romane in concordanta cu regulamentele UE, prin urmare trebuie sa primeasca OK-ul de la Bruxelles. Procedura de analiza si aprobare a Programelor in Comisia Europeana dureaza patru luni.
In perioada 2007-2013, Romania va trebui sa beneficieze de aproximativ 19,7 miliarde de euro din partea UE ca sprijin din Fondurile Structurale si de Coeziune pentru realizarea prioritatilor nationale de dezvoltare, in vederea reducerii decalajelor fata de statele membre UE. (Mugur Cosmin)