Mai mult de 4,1 miliarde de euro au intrat in tara in 2005, cunoscuti ca bani ai "capsunarilor", potrivit datelor Bancii Nationale. Ei au reprezentat 5,6% din produsul intern brut.
In acelasi timp, investitiile straine directe (ISD) in Romania s-au ridicat anul trecut la 5,2 miliarde de euro. Avand in vedere insa faptul ca ritmul de crestere al sumelor trimise de romani din strainatate este de aproape de 100%, in 2004 intrand 2,84 miliarde de euro, ar putea fi posibil ca anul acesta banii "capsunarilor" sa depaseasca valoa-rea investitiilor straine.
Dar ce fac romanii cu acesti bani? Potrivit reprezentantilor Grupului de Economie Aplicata (GEA), citati de Euractiv, circa 65% din bani se duc in consum. Studiile au aratat ca situatia este comuna tarilor din Europa de Sud-Est, unde numai 35% din acesti bani se duc in investitii, cum ar fi achizitii de terenuri sau actiuni.
Pe de alta parte, daca investitiile straine directe sunt investitii facute de companii straine in deschiderea sau dezvoltarea unor subsidiare in Romania, banii "capsunarilor" sau, mai academic, remitantele sunt fluxuri neinstitutionalizate care contribuie direct la bunastarea populatiei.
Ele asigura un deficit de venituri, asigura accesul la servicii si sustin cresterea economica in tara de origine.
Un studiu al Bancii Mondiale dat publicitatii la inceputul acestei luni si comentat de Euractiv sustine ca remitantele promoveaza dezvoltarea serviciilor financiare in tarile de origine. Totusi, "remitantele nu pot spori depozitele bancare daca sunt consumate imediat sau daca cei care primesc acesti bani nu au incredere in institutiile bancare", mai spune studiul.
In Romania, unde 50,8% din romanii plecati la munca in strainatate provin din mediul rural, inca neobisnuit cu sistemul bancar, predomina consumul.
Mai trebuie spus ca oficialii BNR estimau in urma cu cateva luni ca 40% din banii trimisi de romanii din strainatate intra in Romania prin canale informale (rude, prieteni), adica nu ajung pe trasee obisnuite, cum ar fi bancile.
Fara acesti bani insa, analistii considera ca deficitul de cont curent al Romaniei ar fi fost de 14,6% din PIB. (M.C.I.)