Guvernul spaniol a decis sprijinirea natalitatii prin acordarea unui ajutor financiar pentru fiecare copil nascut sau adoptat in Spania. Ajutorul reprezinta o prestatie economica unica, necontributiva, care se poate cumula cu celelalte prestatii in domeniu si care consta in plata a 2.500 de euro pentru copilul nascut sau adoptat pe teritoriul spaniol dupa data de 3 iulie 2007.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), au fost stabilite doua modalitati de plata a acestei prestatii: reducerea din impozitul (IRPF) pe anul 2007 sau plata in numerar pentru persoanele care nu trebuie sa prezinte declaratii de venituri. Beneficiari sunt mama, tata (in cazul decesului mamei) sau persoana care a adoptat copilul. Beneficiarii trebuie sa aiba drept de rezidenta in Spania pe o perioada de minimum doi ani anterior datei nasterii sau adoptiei. Pentru a primi acesti bani, trebuie prezentata o solicitare, care deja poate fi depusa la Agencia Tributaria (Circa Financiara) sau CAISS (Biroul de Consiliere si Informare al Securitatii Sociale) din zona de resedinta. Solicitarea pentru aceasta contributie trebuie prezentata pe formularul E 140 in cazul persoanelor care realizeaza venituri din munca si sunt inregistrate in Sistemul de Securitate Sociala din Spania, formular accesibil pe site-ul www.agenciatributaria.es sau pe formularul E 141 accesibil pe site-ul www.agenciatributaria.es sau www.seg-social.es, in cazul persoanelor care nu sunt inregistrate in Sistemul de Securitate Sociala din Spania. Informatii suplimentare se pot obtine apeland numerele de telefon: 0034. 901.200.345 sau 0034.901.335.533.
Proiectul de lege prin care s-a stabilit acordarea de ajutor financiar pentru fiecare copil nascut sau adoptat in Spania a fost aprobat in sedinta Consiliului de Ministri din data de 13 iulie 2007 si urmeaza sa fie supus dezbaterii si aprobarii Parlamentului spaniol in regim de urgenta in urmatoarea sesiune. Odata aprobata legea in procedura de urgenta, aceasta va intra in vigoare a doua zi dupa publicarea in BOE (Monitorul Oficial spaniol), persoanele indreptatite urmand sa incaseze banii incepand chiar de la finele acestui an.