Ministerul Economiei si Comertului nu explica in ce constau programele de reconversie profesionala

Minerii si reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului au cazut la pace. Cei peste 11.200 de mineri, care vor fi disponibilizati, vor primi cate 20.000 de lei noi (200 de milioane ROL) in doua transe: 15.000 de lei noi la desfacerea contractului de munca si 5.000 in urmatoarele sase luni. Astfel, sustine secretarul de stat Ionel Mantog, prin aceste masuri Romania va avea in 2007 numai mine viabile, in zonele miniere ramanand maximum 38.000 de salariati.

Dincolo de falsa protectie sociala, prin acordarea de plati compensatorii, despre programele de dezvoltare a regiunilor afectate de disponibilizari si de reconversia profesionala a ortacilor, reprezentantii ministerului sunt evazivi. Ei spun ca este luata in discutie modificarea reglementarilor privind zonele miniere, dar si regenerarea a opt zone prin acordarea a 140 de milioane de dolari pentru facilitati destinate agentilor economici. Atat si nimic mai mult. De aceea, nici nu mira perceptia minerilor fata de programul de inchidere a minelor.

Slab informati

Un sondaj realizat anul trecut de Compania Nationala a Lignitului releva faptul ca 80 la suta dintre mineri sunt impotriva programului de inchidere, dar numai 49 la suta dintre ei recunosc ca stiu cate ceva despre el.

Fara proiecte si fara informatii, demersurile MEC, dincolo de concedierile masive, nu vor avea nici un rezultat. Platile compensatorii se vor topi pe nimicuri electrocasnice, ca mai apoi minerii sa se retraga la protectia mediului rural, la fel cum au facut dupa 1997, cand a fost pus in practica primul program de restructurare in masa a mineritului. Atunci, 82.500 de mineri au cerut, in schimbul platilor compensatorii, sa renunte la locurile de munca. Rezultatele acestei restructurari nu s-au facut simtite. In pofida unor masuri importante de reducere a costurilor, printre care inchiderea a 76 de mine, situatia financiara a companiilor miniere a continuat sa se degradeze. Modelul pare sa fie aplicat si in prezent, ceea ce face ca acei bani alocati drept compensatii sa fie ingropati in sterilul politicilor de restructurare a acestui sector.