Intr-un spirit profund balcanic, orice piata a unui produs sau serviciu are pe langa ea si o piata neagra, nelegala. Acelasi lucru se intampla si pe piata creditelor si a imprumuturilor bancare. Camataria, sau practica de a imprumuta bani cu o dobanda excesiva este raspandita in Romania. Camatarii te imprumuta pentru dobanzi de 3 - 5% si chiar mai mult, iar aceste procente sunt aplicabile lunar, deci dobanda reala pentru un imprumut luat de la camatari ajunge la 36 - 60% pe an. Aceeasi valoare a dobanzii este valabila si la lei, si la euro sau la dolari.

Portalul Ghiseul Bancar ne spune ca, astazi, camatarii nu se mai afla la colt de strada, asa cum eram obisnuiti noi sa-i vedem, ci sunt patroni de societati comerciale de creditare. Au sedii, birouri, secretare, formulare online cu cereri de imprumut. Ziarele de anunturi sunt pline de oferte dubioase de creditare, care mai de care mai atractive.
Mai mult, unele dintre anunturi sunt destinate exclusiv persoanelor de sex feminin, avand sigla „numai pentru doamne“, iar altele ne spun ca poti obtine un credit doar prin telefon.

70.000 de euro fara girant si fara carte de munca

Potrivit Ghiseului Bancar, una dintre ofertele cele mai atragatoare prezente la rubricile de anunturi suna cam asa: „Bani! Bani! Bani! Imprumuturi!!! Rambursabil 150 de luni - 3,6% an“. Este afisata si adresa, pentru a face anuntul cat mai veridic. Daca te hotarasti sa contactezi adresa din anunt vei constata cu stupoare ca firma respectiva, pentru ca este vorba despre o firma, ofera imprumuturi fabuloase. Fabuloase, pentru ca nici o banca de pe piata romaneasca nu ti-ar da 70.000 de euro la un venit mediu sa zicem de 25 de milioane de lei lunar. Singura conditie este sa ai un imobil cu care sa garantezi. Adica iti pui casa sau vreun teren la bataie. Pentru astfel de camatari nu conteaza daca ai serviciu sau nu, iar perioada de creditare este de maxim 12 ani si 5 luni. De asemenea, rata lunara este de 716 euro pe luna pentru un credit de 70.000 de euro, iar taxa de incheiere a contractului este de 1,5% din suma imprumutata plus TVA, adica vreo 1.250 de euro.

Imprumuturi exclusiv pentru doamne!

Ghiseul bancar a mers mai departe cu investigatia si a dat peste anunturi de imprumuturi exclusive. Unele suna cam asa: „imprumuturi doar pentru doamne; Azi pentru Dumneavoastra intre 18-68 de ani OK“. Dupa care urmeaza numerele de telefon la care sa suni si o adresa pe Internet.
Intrand pe site afli ce-ti trebuie pentru a contracta un imprumut. Mai intai trebuie sa fii femeie. Apoi iti mai trebuie adeverinta de salariu, copie xerox dupa cartea de munca si buletin de identitate valabil. Exista chiar si un formular de inscriere online pe care trebuie sa-l completezi pentru a afla daca ti se aproba creditul sau nu.
O alta forma de camatarie este cea prin care capeti un credit doar printr-un simplu telefon. In acest caz ti se cer foarte multe date, incepand de la adresa, numere de telefon (chiar si de la serviciu), codul numeric personal si altele.
Ghiseul Bancar trage un semnal de alarma privind camataria , care a luat amploare in Romania devenind o camatarie cu acte in regula. Nu va lasati pacaliti de astfel de anunturi, care va excrocheaza de bani.
Atentie la camatarii care se ascund in spatele unor SRL-uri. Ei pot institui dobanzi foarte mari, pot da faliment, pot schimba date in contractele incheiate, pe scurt va imprumuta cu o suma la care aplica o dobanda de aproximativ 60% pe an, adica de 5-6 ori mai mult decat la o banca, care ofera siguranta ca se afla sub autoritatea Bancii Nationale a Romaniei.