Cumparam valuta mai scumpa de la unitatile bancare decât de la casele de schimb. Cererea mare la ghiseele bancilor creste cursul euro. Avantajul consta în faptul ca tranzactiile cu bancile sunt mai sigure.  Cei care au rate în euro si trebuie sa cumpere lunar valuta au de ales între cursurile mai mari de la unitatile bancare si cele mai apropiate de cotatia Bancii Nationale a României (BNR), de la casele de schimb. GdS a efectuat ieri o documentare pe la mai multe banci si case de schimb valutar din Craiova. Între orele 11.00 si 12.00, diferentele de curs afisate de banci si de casele de schimb erau destul de mari, la vânzare. Bancile cumpara ieftin si vând scump valuta. Cursul BNR valabil ieri a fost de 3,6531 lei pentru un euro. La unitatile bancare, variatia fata de cursul de referinta era si de 81 de bani. BCR a vândut ieri euro la pretul de 3,7350 lei pentru un euro si a cumparat la 3,6450 lei, cursuri afisate în jurul orei 11.30. Trebuie precizat ca pe parcursul unei zile, cursurile de tranzactionare a valutelor se pot schimba, în functie de cerere. Raiffeisen Bank avea la ghiseu un curs de 3,61 lei pentru euro, la cumparare, si de 3,71 lei - la vânzare. La tranzactiile prin conturi, cursul era usor mai scazut (la vânzare). BRD Groupe Societe Generale avea la casa de schimb un curs de 3,624 lei pentru un euro la cumparare, iar la vânzare urca pâna la 3,7340 lei. Schimbul valutar în cont era la banca amintita de 3,729 lei pentru un euro, tot la vânzare, usor diminuat decât cel de la ghiseu, unde se tranzactioneaza bani gheata. Banca Transilvania cumpara ieri euro cu 3,63 lei si vindea cu 3,72. Pe aproape s-a situat si cursul de la Banca Româneasca. Aceasta a cumparat euro cu 3,645 lei si l-a vândut cu 3,72 lei. 
Curs accesibil la casele de schimb În acelasi timp, casele de schimb din centrul orasului aveau afisate cursuri mult mai rezonabile decât la ghiseele bancii, la vânzare, în timp ce la cumparare erau aproximativ la fel. Daca unele case de schimb au cumparat euro cu 3,64 lei sau cu 3,635 lei, au vândut respectiva valuta cu 3,675 sau 3,69 lei. Nici o casa de schimb nu avea afisat un curs la vânzare mai mare de 3,690, pe când bancile au sarit cu mult peste 3,7 lei pentru un euro.  
Se prefera bancile Cu toate acestea, clientii prefera sa procure valuta de la banci, datorita sigurantei tranzactiilor. "Îmi este teama sa iau de la casele de schimb, sa nu existe comisioane ascunse. Au fost atâtea cazuri. Dar o banca nu te însala", a spus un tânar craiovean, care tocmai cumparase valuta de la o banca, la un curs destul de mare. "Bancile pun ce curs vor ele. Au tot interesul sa urce pretul la euro, din cauza ca trebuie sa cumpere multi valuta ca sa-si achite ratele", a declarat alt craiovean. Cei care cumpara sume mici de valuta, 100 - 200 de euro, pierd doar câtiva lei. În schimb, la tranzactiile de peste 1.000 de euro, diferenta de curs la vânzare se rasfrânge în pagube mai consistente pentru cei care cumpara valuta la cursul bancii. De exemplu, daca o persoana cumpara 100 de euro de la casa de schimb, plateste cu aproape sase lei mai putin decât la o banca. Dar daca ar fi cumparat 1.000 de euro de la o banca, persoana respectiva ar fi pierdut 60 de lei dintr-un foc.  
Raport între cerere si oferta 
Cursul BNR se stabileste în functie de cerere si oferta. "Parerea mea este ca bancile tin cursul ridicat la euro, pentru a câstiga bine si din tranzactiile valutare. Daca bancile au afisate cursuri ridicate la vânzarea de euro, creste si cursul oficial al Bancii Nationale pentru a doua zi. Si uite asa cumparam noi foarte scump", a spus Ionel Nistor, un craiovean cu rate în moneda europeana. Reprezentantii unitatilor bancare sustin ca se stabileste cursul de schimb "în functie de raportul dintre cerere si oferta". "Atunci când este cerere mare de euro pe piata este normal sa creasca si cursul de schimb afisat de banca la vânzare. Asa se formeaza cursurile pe piata bancara, ca raport între cerere si oferta", a afirmat un oficial de la o banca din Banie. Majoritatea bancilor afiseaza cursuri de schimb unice pe tara, dar stabilite de la Bucuresti. "Cursul se stabileste din centrala bancii de la Bucuresti si se aplica în toate unitatile din tara, dar nu cunoastem motivele pentru care este mai mare decât la casele de schimb", a spus un manager de retail al altei banci din Craiova.