Sistemul bancar din România se confrunta cu o criza provocata de lipsa resurselor umane în domeniu. Absolventii facultatilor nu sunt suficient pregatiti pentru a lucra în domeniul financiar-bancar, motiv pentru care bancile au ajuns sa-si fure între ele angajatii profesionisti.   
Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Român, a fost ieri la Râmnicu Vâlcea, unde a avut o întâlnire cu presa, în care a vorbit despre „Conferinta Bancara Regionala“ care se va desfasura pe 23 septembrie, la Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul“ din Vâlcea. Nu mai sunt oameni specializati pe domeniul financiar-bancar si am ajuns sa ne furam angajatii între noi. Tinerii care ies de pe bancile facultatilor nu sunt suficient de bine pregatiti în acest domeniu. Am început sa angajam cât mai multi tineri, dar problema e ca nu îi putem pune sefi de sucursale la 26-27 de ani“, a spus Petru Rares. Pentru a rezolva problema lipsei angajatilor din banci, Institutul Bancar Român vrea sa deschida la Râmnicu Vâlcea un centru de pregatire profesionala a adultilor.
„Încercam sa lansam în Vâlcea cel de-al douazecilea centru bancar din România. E o forma de învatamânt, un fel de scoala, si el va fi centru de coordonare pentru toata Regiunea Sud-Vest Oltenia. În cadrul centrului se vor face cursuri care vor duce la perfectionarea personalului bancar din zona Sud-Vest Oltenia, pentru ca vrem sa crestem nivelul de pregatire al angajatilor din banci. Râmnicu Vâlcea poate sa devina un centru pentru pregatirea profesionala a adultilor din toata Europa si pentru întreaga lume“, a explicat presedintele Institutului Bancar Român.
Dupa terminarea liceului, oricare tânar se poate înscrie si specializa la centrul bancar, unde va urma diferite cursuri si va face practica timp de doua luni, în doua banci diferite. Dupa finalizarea cursului, tânarul va obtine o diploma bancara europeana, care va fi lansata în cadrul centrului din Râmnic, care îi ofera cursantului certificare europeana si cu ea se va angaja mult mai usor într-o banca, chiar daca nu are studii superioare. Institutul Bancar Român este membru al European Banking Training Network (EBTN), din care fac parte 34 de institute bancare europene.