Gandul.info: Presedintele Bancii Mondiale: "Suntem la un pas de o criza mondiala".
Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a avertizat luni, ca lumea se afla "la un pas de o criza totala", din cauza cresterii pretului la alimente, scrie BBC.
Scumpirea alimentelor este principala amenintare pentru tarile sarace, care "risca sa piarda o generatie", a declarat Zoellick. Declaratiile sale au fost facute luni, la Washington, la o conferinta a Bancii Mondiale si FMI.
Intre timp, ministrii de finante din G20, care s-au intalnit si ei la Washington, si-au luat angajamentul sa sustina financiar noile guverne din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Presedintele BM a declarat ca un astfel de sprijin este vital . "Criza din Africa de Nord si Orientul Mijlociu subliniaza faptul ca trebuie sa punem in practica concluziile ultimului nostru raport mondial (n.r. al BM). Acesta a evidentiat importanta securitatii cetatenilor, a justitiei si a locurilor de munca", a precizat Zoellick.
De asemenea, el a facut un apel la adresa Bancii Mondiale sa actioneze rapid pentru a sustine reformele in regiunile mentionate. "Daca asteptam ca situatia sa se stabilizeze, ar insemna oportunitati pierdute. In momente de revolutie, ‘status quo‘-ul nu este o solutie castigatoare", spune presedintele BM.
La intalnirile de la Washington s-au discutat, de asemenea, preturile schimbatoare ale petrolului si rata mare a somajului. Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-a declarat ingrijorat in special de rata mare a somajului in randul tinerilor. "Ar fi prea mult sa spunem ca trecem printr-o perioada de recuperare fara slujbe, dar cu siguranta nu sunt suficiente locuri de munca", a spus Strauss-Kahn.