Departamentul de Inspectii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala tine sub supraveghere supermarket-urile din Galati dupa ce a constatat ca in doua astfel de unitati nu erau etichetate corespunzator legumele si fructele scoase la vanzare.

Inspectorii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) au constatat la finele anului trecut ca in mai multe supermarket-uri din Galati legumele si fructele aveau etichete care nu reflectau calitatea reala a produsului. Spre exemplu, legumele de calitatea I erau de fapt de calitati inferioare, reprezentantii Directiei Agricole dispunand scoaterea de la vanzare a produselor la care se constatase aceasta "anomalie". Lucrurile par sa se repete pentru ca in ultimele saptamani inspectorii DADR au descoperit o etichetare necorespunzatoare a legumelor si fructelor la alte doua supermarket-uri din Galati.

"Le-am dat deocamdata doua avertismente si am dispus remedierea acestei deficiente. Intr-un fel este explicabil pentru ca marfa care se introduce vine in cantitati enorme. Este o problema la departamentul care se ocupa de preluarea legumelor si fructelor", ne-a declarat directorul adjunct din cadrul DADR responsabil cu inspectiile, Viorica Sebestean. O problema pe care consumatorii o suporta din buzunarele proprii, am spune noi.

Calitatea marfii, probata cu buletine de analiza expirate

Lucrurile nu stau mai bine nici in ceea ce-i priveste pe comerciantii de produse din carne si de panificatie. Dintre cei 55 de agenti economici verificati in ultima luna, 12 au primit avertismente, iar alti doi s-au ales cu amenzi. Cea mai frecventa abatere este "omisiunea" de a afisa denumirea produselor scoase la vanzare si pretul pe kilogram. Mai grav este ca administratorii unor astfel de unitati nu sunt deloc interesati de calitatea produselor scoase pe piata, in urma controalelor descoperindu-se ca acestia se bazau pe buletine de analiza expirate.

"Legea spune ca periodic trebuie facute astfel de analize, dar macar o data la trei luni ele ar trebui efectuate pentru ca nu stii niciodata daca marfa pe care o cumpara de la producatori indeplineste conditiile pentru a fi scoasa la vanzare. Se bazeaza doar pe cuvantul producatorului, dar nu este de ajuns", sustine Viorica Sebestean.

Acelasi lucru este valabil si in cazul certificatelor de conformitate, un fel de cecuri in alb eliberate de Ministerul Sanatatii, care atesta daca materia prima este buna sau nu pentru consum sau procesare.