Senatorul Ionel Agrigoroaei a sustinut o declaratie politica intitulata: Apocalipsa economiei romanesti. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa cei sase ani de criza, 47% din totalul afacerilor din Romania sunt detinute de companiile romanesti. In acest timp ponderea multinationalelor, companiile straine, a urcat la 49%. Cu toate acestea, cele 423 de companii romanesti au 2,4 milioane de angajati si afaceri de 509 miliarde de lei. Cele 30 000 de companii straine au cu putin peste un milion de angajati, iar cifra afacerilor, de 536 de miliarde de lei. Acestea sunt cifrele oficiale de la nivelul anului 2014. Cel mai probabil, rezultatele financiare pe 2015 vor arata ca ponderea companiilor romanesti a scazut in continuare. Sunt previziuni extrem de sumbre, ca in cel mult cinci ani companiile romanesti nu vor depasi 30% din economia tarii.
Cresterea economica atat de aclamata in prezent se bazeaza in primul rand pe comenzile externe ale multinationalelor si consum, dublate de majorarile salariale si scaderile de taxe. Investitiile, noile locuri de munca, adevaratii piloni ai unei cresteri economice sanatoase, conteaza foarte putin in aceasta ecuatie. Ca sa fie si mai clar, multinationalele efectiv mulg economia romaneasca si, odata cu ea, pe fiecare roman. Peste un deceniu, vom avea firme romanesti mai putine, locuitori mai putini, ceea ce va afecta investitiile, locurile de munca si cererea interna, plus capacitatea de a avea politici proprii.
Avem nevoie acum, imediat, de masuri concrete. In primul rand, trebuie sa refacem programul ajutoarelor de stat, astfel incat companiile romanesti sa fie favorizate, si nu multinationalele, asa cum este in prezent. Nu exista programe nationale pentru ca firmele romanesti sa devina mai puternice, desi ele angajeaza cei mai multi oameni. In al doilea rand, trebuie sa lovim puternic in marea evaziune fiscala. Trebuie sa spargem conducta prin care multinationalele transporta banii din Romania catre paradisurile fiscale.
Romania are cea mai mare crestere economica din Europa, se afla pe lista oportunitatilor de investitii, piata bursiera ofera cele mai ridicate randamente. Dar toate aceste lucruri vor disparea peste noapte, cand multinationalele vor vedea ca nu mai au ce sa cumpere sau cui sa vanda.