La ora actuala, in Romania se vinde cea mai scumpa carcasa de porc din Europa, iar calitatea carnii autohtone nu se ridica la nivelul celei din import. Reprezentantii industriei alimentare au declarat ca peste 60-70% din carnea de porc de pe piata este din import.
Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) a comunicat ca mezelurile din marile magazine sunt preparate din carne importata din Ungaria, Polonia, Germania, Danemarca si tari din America de Sud. Prin urmare mancam preparate din carne de porc polonez sau maghiar. Numai in piete se mai gaseste carne de porc romanesc. Companiile de profil au apelat la importuri de carcasa, pentru ca nu mai exista complexuri de crestere a porcilor atat de numeroase. In anii 1997-1998, guvernantii au distrus industria cresterii porcilor. Porcii romanesti au cea mai groasa slanina din Europa.
Majoritatea companiilor din industria de preparate din carne se "bat" pentru porcul din Ungaria. Companiile de preparate din carne din Ungaria cauta slanina, pentru ca porcii lor nu mai au asa ceva. Chiar daca este putin mai scump, fata de Polonia sau Germania, multe firme prefera sa importe porc din Ungaria. Carcasa de porc din Ungaria este cea mai buna din Europa, potrivit patronatului Romalimenta. Porcul din Ungaria are peste 65% carne macra in carcasa. Porcii nostri au numai 50-55% carne marca in carcasa. In Germania si Polonia, carnea de porc este de calitate mai slaba. Companiile prefera carnea de porc din Ungaria pentru ca, in trei-patru zile de la taierea animalelor, produsele sau carnea proaspata poate ajunge in magazinele din Romania. Romania nu sta bine nici in ceea ce priveste carnea de vita si oaie. Astfel, toata carnea de vita utilizata in marile hoteluri si restaurante de lux provine din tari ale Americii de Sud, cu traditie in cresterea vitelor. Asta in pofida faptului ca in tara noastra inca mai exista ferme de crestere a vacilor. Carnea de vita din tara noastra se foloseste mai mult pentru productia de preparate. Cea mai buna carne de vita este cea provenind din Argentina, spun specialistii.
De asemenea, firmele de procesare importa carne de oaie si de berbecut din Australia si Noua Zeelanda. Saptamanal, zeci de tone carne de berbecut si oaie sunt importate din aceste tari. Transportul containerelor dureaza peste 45 de zile. Firmele din industria mezelurilor importa din aceste tari numai cotlet si muschiulet de berbecut sau de oaie. Importatorii spun ca nu renteaza sa cumpere carne de berbecut din Romania, pentru ca nu au ce face cu toata carcasa de oaie. Crescatorii de oi de la noi vand carcasa cu totul, iar firmele nu au ce face cu pieptul de oaie.