Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) scoate astazi la vanzare societatea Tractorul Brasov. Pana la publicarea anuntului, sapte investitori si-au exprimat deja interesul pentru uzina brasoveana. Printre acestia figureaza nume sonore ca Preiss - Daimler Group Gmbh, Nardi sau Mahindra&Mahindra.

Lupta pentru preluarea Tractorul Brasov se anunta a fi foarte interesanta atat datorita numelor grele care au intrat (sau vor intra) in joc, cat si prin prisma faptului ca AVAS spera sa aleaga noul proprietar pana la sfarsitul lunii. Mai mult, trebuie spus ca acela care va castiga licitatia pentru privatizarea societatii brasovene va primi toate facilitatile de care s-ar fi bucurat Landini. Este vorba de subventionarea la vanzare a tractoarelor produse, dar si de stergeri de datorii.

Nume mari si diverse interese

Potrivit informatiilor furnizate de conducerea AVAS, in lupta pentru producatorul roman de tractoare s-au inscris deja nu mai putin de sapte investitori. Si asta chiar inainte ca Autoritatea sa faca public anuntul de privatizare. Este vorba despre o divizie a marelui concern german Daimler, producatorul autoturismelor Mercedes, pe numele sau Preiss - Daimler Group Gmbh, despre Sanko Holding (Turcia), Nardi (Italia), Serviciile Comerciale Romane (Romania), Mahindra&Mahindra (India), Gieberei Heunisch Gmbh (Germania) si Industrial Trust Provider (Romania). Dupa cum se vede, nume grele ca Daimler, Nardi sau Mahindra&Mahindra au intrat deja in lupta pentru uzina brasoveana. Pe de alta parte, e de remarcat si faptul ca Tractorul atrage, mai ales prin cladirile si terenurile pe care le detine, si firme care nu au nici o legatura cu productia sau comercializarea de tractoare. Aici poate fi dat exemplul Grupului Serviciile Comerciale Romane, grup de firme care apartine controversatului om de afaceri Stefan Vuza, cunoscut in mai multe cazuri pentru interesele sale imobiliare.

Conditiile impuse

Potrivit AVAS, la negociere vor putea participa numai ofertantii care indeplinesc simultan doua criterii. Trebuie sa aiba o experienta de minimum 5 ani in domeniul producerii si/sau comercializarii de tractoare si/sau masini agricole si sa dovedeasca in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari/asociati majoritari ca nu au inrautatit in mod vadit situatia financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau a indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare - cumparare de actiuni incheiate cu FPS si /sau APAPS/AVAS.

Privatizare sau lichidare

In negocierile cu Fondul Monetar International din februarie, autoritatile si-au asumat obligatia ca, in acest an, sa privatizeze sau sa lichideze cele trei mari companii ramase in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, respectiv Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov.