Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat sa desfiinteze, pe cale judiciara, contractul de privatizare prin care Bega Com Timisoara a preluat societatea Uzinele Sodice Govora (USG) Ramnicu Valcea, dupa ce reprezentantii institutiei au constatat ca nu au fost respectate o serie de obligatii asumate de catre cumparator.
Astfel, in urma unui control dispus de conducerea AVAS la USG, desfasurat in perioada
24-25 martie, s-a constatat ca Bega Com nu a respectat prevederile din protocolul incheiat intre cumparator si sindicatul Sodistul, protocol-anexa la contractul de privatizare, precum si oprirea functionarii societatii din 16 februarie 2005, fapt ce pericliteaza locurile de munca a 1.255 de angajati, se arata intr-un comunicat al AVAS. De asemenea, verificarile Autoritatii au aratat ca nu au fost realizate masurile de mediu prin contributia financiara a cumparatorului.
Potrivit comunicatului, un alt motiv de incalcare a contractului de privatizare este acela ca USG Ramnicu Valcea a achitat, cu prioritate, datoriile societatii catre firmele din grupul Bega, in contradictie cu prevederile legale care obliga agentii economici sa-si onoreze obligatiile in ordinea in care ele au fost generate.
AVAS mai sustine ca au fost incalcate si prevederile din contract care interzic instrainarea de active care contribuie la realizarea obiectului principal de activitate al societatii.
Societatea USG a fost privatizata in 2002, cand Bega Com, membra a grupului Bega, a cumparat de la fosta Autoritare pentru Privatizare 83,91% din actiuni, pentru doua milioane de dolari.