Bechtel va justifica la finele fiecarui an cheltuielile efectuate la Autostrada Brasov-Bors din avansul acordat de autoritati, nivelul acestuia fiind de cel mult 30%, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre.
Potrivit acestuia, firma americana a inteles astfel sa respecte legislatia romaneasca.
„Bechtel nu a renuntat la avans, a renuntat la forma prevazuta in contract in acest moment, care incalca legislatia din Romania. Am stabilit cu ei ca avansul sa fie de maximum 30% din suma alocata anual pentru constructia autostrazii cu justificarea acestui avans la 31 decembrie a anului respectiv“, a afirmat Dobre. Acesta a adaugat ca „negocierile cu Bechtel sunt spre finalizare, nu sunt inca finalizate. Urmeaza sa am o discutie finala cu reprezentantii Bechtel, in urma careia voi lua o decizie, probabil in aceasta saptamana. Au cazut de acord cu legislatia romaneasca, urmeaza sa mai stabilim anumite detalii din anexele contractului“.
Ministrul a mai spus ca renegocierea contractului nu a vizat pretul lucrarilor, ci doar prevederi ale anexelor contractuale. El a adaugat ca, potrivit calendarului actual, constructia Autostrazii Transilvania va beneficia in 2006 de fonduri in valoare de 100 de milioane de euro. Proiectul constructiei Autostrazii Brasov-Bors a inceput in 2004 si se va incheia in 2012, avand o valoare totala de peste doua miliarde de euro.
De altfel, Dobre a mai spus ca anul viitor ministerul va „contracta de la institutii financiare internationale, pentru toate modurile de transport“, imprumuturi
in valoare de aproximativ
1,4 miliarde de euro.