Prima zi a lunii aprilie va inregistra un record in ceea ce priveste numarul de scumpiri la produse si servicii. Initial, unele cresteri de preturi trebuiau facute la 1 iulie, insa la sugestia Fondului Monetar International, Guvernul a decis sa le aglomereze pe toate la 1 aprilie. Asta nu inseamna ca la mijlocul anului nu vor avea loc alte scumpiri, ci dimpotriva. De "Ziua Pacalelilor” se vor produce majorari ale tarifelor la gazele naturale, energia electrica si termica, dar si a preturilor la carburantiIn ceea ce priveste gazele naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ca de la 1 aprilie, tarifele vor creste n medie cu 20%. Va mai urma o scumpire, cu 5-6%, pe 1 iulie. De asemenea, tot din aprilie, va fi introdus si abonamentul lunar, ca urmare a modificarii metodologiei de calculare a tarifelor. Pentru consumatorii care sint arondati la Distrigaz Sud, scumpirea va fi mai mare, de 25%, fata de Distrigaz Nord, unde majorarea va fi de 19%. Aceasta diferenta este pusa pe seama faptului ca in calculul tarifelor au fost luate in considerare si investitiile facute de fiecare distribuitor in parte. Distrigaz Sud a facut investitii de 490 milioane de dolari, iar Distrigaz Nord de 330 milioane de dolari.
In privinta tarifului la energia termica, se va inregistra o crestere de 20% a pretului de referinta care a fost determinata de accizarea pacurei.
Tot de astazi vor mai fi introduse accize la electricitate de 0,26 euro/MWh pentru consumatorii casnici si de 0,12 euro/MWh, pentru cei industriali si la gazul petrolier lichefiat. La benzina cu plumb accizele se majoreaza cu 100 de euro/1.000 litri, la cea fara plumb cu 55 de euro/1.000 litri si la motorina cu 53 de euro/1.000 litri. Odata cu modificarea Codului Fiscal, Guvernalul a decis si introducerea unei accize de 6,81 euro/1.000 kilograme la pacura.

Valul de scumpiri cuprinde si alimentele de baza

Cresterea preturilor la utilitati va implica majorari ale costurilor de productie la unele alimente de baza - ceea ce ar putea influenta si preturile de desfacere - cu toate ca majoritatea patronatelor din industria alimentara nu estimeaza cresteri semnificative ale preturilor la consumatori. Astfel, la carnea de pasare si la oua orice cresteri de minim 10% la combustibili si energie ar putea atrage o crestere cu doua - trei procente a costurilor de productie. "Nu cred insa ca aceste majorari vor avea un impact asupra preturilor la consumatori, fiindca acesta este dictat de piata, iar oferta de oua creste de regula primavara. La carnea de pasare sintem concurati neloial de importuri, care vin la preturi de dumping ", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Din acest motiv, a spus Van, producatorii nu isi permit sa efectueze o majorare de preturi in aceasta perioada, indiferent de influentele utilitatilor in costurile de productie.
Pretul mezelurilor depinde foarte mult de pretul carnii, influentele utilitatilor in costurile de productie fiind nesemnificative, a declarat Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Astfel, mezelurile vor fi probabil mai scumpe cu doar 2-3% in perioada urmatoare, a explicat Visan. Pretul carnii nu va fi majorat, pentru a nu influenta vinzarile si asa destul de scazute in aceasta perioada.
Uleiul va fi mai scump pentru ca orice influenta in procesul de productie se va regasi in produsul finit, deci si pe raft, la consumator. "Vor fi anumite cresteri, pentru ca depindem de gaze, energie, dar si de transportatori ", a declarat presedintele Patronatului Industriei Uleiului-ULPROD, Viorel Zichil, care nu a avansat deocamdata un anumit procent.
Producatorii de lapte si produse lactate considera ca nu vor fi cresteri semnificative pe aceasta piata datorita, ofertei mai mari de lapte in primavara. "In aceasta perioada, fabricile de lapte scad preturile de achizitionare a materiei prime cu 5-6 procente, datorita cresterii ofertei, care se face simtita odata cu incalzirea vremii. Cred ca majorarea tarifelor la utilitati va fi compensata cu cresterea ofertei de materie prima ", a explicat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui. In prezent, laptele se vinde in zona centrelor de recoltare cu preturi cuprinse intre 6.000-8.000 lei/litru, plus subventia. Nici patronatele din industria de morarit si panificatie nu estimeaza modificari la pretul piinii dupa intrarea in vigoare a noilor tarife la utilitati. "Nu cred ca vor fi perturbari pe piata piinii dupa 1 aprilie, deoarece pretul griului este in scadere la ora actuala, existind stocuri suficiente pina la noua recolta, iar influentele utilitatilor in costurile de productie vor fi compensate ", a declarat, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
La zaharul obtinut din sfecla, preturile vor rimine neschimbate pina in vara, tarifele la utilitati neavind influente in pret in aceasta perioada, potrivit afirmatiilor facute de Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului din Romania. "Abia dupa ce vom vedea costurile pentru infiintarea si intretinerea culturilor de sfecla vom putea vorbi de majorari la zahar, iar acest lucru nu se va intimpla mai devreme de iulie-august ", a spus Armenean.

Majorari si la tuica si tigari

Accizele vor creste si la alcoolul etilic (cu 185,35 euro/hl alcool pur), la þigarete (cu 5,63 euro/1000 þigarete). Majorarea accizelor se va reflecta puternic in pretul bauturilor spirtuase, care se vor scumpi cu pina la 25%, la care se va adauga influenta cresterii preturilor la utilitati. "O sa ne afecteze destul de mult aceste cresteri de accize. Avind in vedere puterea de cumparare a romanilor, pot afirma ca o sa scada consumul, dar sper ca in doua luni sa depasim aceasta situatie. Noile preturi vor intra in vigoare odata cu marfa livrata”, a declarat Cornel Sfaiter, administratorul societatii Prodalcom Vorona.
Pentru þigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai puþin de 19,90 euro/1.000 þigarete, potrivit Ordonanþei. Accizele la bere vor fi de 0,74 euro/hl (berea produsa de producatorii independenþi cu o capacitate de producþie anuala sub 200 mii hl va fi accizata cu 0,43 euro/hl), vinurile linistite nu vor fi accizate in timp ce vinurilor spumoase li se va aplica o acciza de 34,05 euro/hl, produsele intermediare vor avea o acciza de 51,08 euro/hl. Alcoolul utilizat in industria cosmetica, uleiurile minerale scoase de la rezerva de stat si de mobilizare si acordate gratuit ca ajutor umanitar, precum si uleiurile utilizate de persoane fizice drept combustibil pentru incalzirea locuinþelor au fost scoase de pe lista produselor scutite de la plata accizelor.

Accize pe produse de lux

Ministrul Finanþelor Publice, Ionuþ Popescu, a anunþat cresterea accizelor la o serie de produse considerate de lux, dupa ce Executivul a aprobat Codul Fiscal, cu intenþia mutarii accentului de pe impozitele directe, adica cele pe profit, pe impozitele indirecte, adica cele pe consum.
Procesul de relaxare fiscala in domeniul impozitelor directe impune aducerea de venituri suplimentare la bugetul de stat, fapt pentru care s-a propus devansarea datei de majorare a nivelului accizelor la principalele produse, de la 1 iulie la 1 aprilie 2005. Astfel, a fost introdusa o acciza de 45% la confecþiile din blanuri naturale, de 55% la articolele din cristal, de 35% pentru parfumuri, 20% pentru aparatura audio-video, cuptoare cu microunde, aparate de aer condiþionat, 30% pentru aparate de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistare, 100% pentru arme de vinatoare si 50% pentru iahturi si barci cu motor pentru agrement.

Vor fi accizate si masinile

Pentru suplimentarea veniturilor bugetare provenite din accize, se majoreaza nivelul accizelor pentru autoturismele si autoturismele de teren, atit cele noi cit si cele rulate, cu capacitate cilindrica de peste 2.000 cmc. Astfel, pentru autoturismele cu motor pe benzina, si cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 2.001 si 2.500 cmc, accizele sint de 6% pentru cele noi si de 22% pentru cele rulate. Pentru masinile pe benzina cu capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc, accizele sint de 11% pentru cele noi si de 33% pentru cele rulate. Accizele pentru masinile cu motor Diesel, cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 2.001 si 2.500 cmc sint de 3% pentru cele noi si de 11% pentru cele rulate. Pentru cele cu capacitate cuprinsa intre 2.501 si 3.100 cmc, accizele sint de 7% pentru cele noii si 22% pentru cele rulate, pentru cele cu capacitate cilindrica mai mare de 3.100 cmc, accizele sint de 11% pentru cele noi si de 33% pentru cele rulate.
In cazul autoturismelor din import, inclusiv cele rulate, introduse in þara in baza contractelor de leasing iniþiate dupa data intrarii in vigoare a Ordonanþei, baza de impozitare pentru accize este valoarea de intrare la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale datorate la momentul inchiderii operaþiunii de import.

Majorarile de preturi la utilitati

Benzina cu plumb - cu 100 de euro/1.000 litri
Benzina fara plumb - cu 55 de euro/1.000 litri
Motorina - cu 53 de euro/1.000 litri
Pacura - cu 6,81 euro/1.000 kilograme
Electricitatea utilizata comercial - 0,14 euro/MWh
Electricitatea utilizata necomercial - 0,30 euro/MWh
Gaz natural folosit drept carburant - 1,59 euro/gigajoule
Gigacaloria - cu 20%

Scumpiri la alimente si alcool

- carnea de pasare - 10%
- oua - 10%
- mezelurile - 2-3%
- alcool - 25%
- berea 5-10%
- tigarile - 4.000-5.000 lei/pachet

Majorari la alte produse

- materiale de constructii - 10%
- autoturisme - 1-2%
- electrocasnice - 20%
- aparate foto si camere video - 30%
- confecþiile din blanuri naturale - 45%
- articolele din cristal - 55%
- parfumuri - 35%
- arme de vinatoare - 100%
- iahturi si barci cu motor pentru agrement - 50%