Adevarul informeaza : COMPARATIE Ungurii au construit sute de kilometri de autostrazi. Vezi cum arata Ungaria pe langa Romania
La capitolul autostrazi, ca in multe alte domenii de altfel, ungurii ne dau lectii. Harta autostrazilor arata ca Romania are nevoie de cativa zeci de ani pentru a ajunge Ungaria la numarul de kilometri de autostrada.
In aceasta saptamana ungurii au inaugurat o noua autostrada, care face legatura intre Mako si Szeged. Noul tronson face parte dintr-o retea intreaga de autostrazi. Cu ultima portiune, ungurii au venit pana aproape de granita cu Romania. Din pacate nu au la ce autostrada sa se conecteze pentru ca pentru ca autostrazile din vestul tarii figureaza doar pe hartie.
Cea mai avansata portiune este Timisoara-Arad, dar si aici lucrarile sunt intarziate si sunt sanse minime sa fie data in circulatie la sfarsitul acestui an. Pe Arad-Nadlac abia s-a ales constructorul, astfel ca in urmatorii doi ani nu se poate vorbi la modul realist de o autostrada. Liniutele rosii cu care sunt marcate autostrazile pe hartile Ungariei si Romaniei vorbesc insa de la sine.

"Nu ne oprim la granita"

Una dintre minunile ingineresti cu care se mandresc vecinii nostri este noul pod construit peste Tisa. Acesta are 600 de metri si a costat peste 15 milioane de euro. Ministrul cabinetului de la Budapesta a tinut sa precizeze ca asteapta ca si partea romana sa se miste cu autostrada Vestului. "Aceasta autostrada de la granita va aduce mai aproape cele doua tari. Drumul nu se va opri la granita, ci va duce la Bucuresti, Constanta sau chiar Atena", a mai declarat Volner.
Maghiarii preconizeaza sa ajunga la granita cu Romania pana la finele anului 2012. Tronsonul dintre Mako si Nadlac este de 23 de kilometri, iar in acest moment se lucreaza in ritm alert pentru respectarea termenelor.
Petrecere in Szeged
Locuitorii din Szeged au sarbatorit evenimentul, duminica, in Piata Szechenyi, cu concerte si evenimente artistice. Ei se bucura ca au scapat de transportul greu din oras, TIR-urile fiind interzise, printr-o hotarare locala, sa mai circule in Szeged din data de 5 mai.
De asemenea, vor circula mai putine masini, ceea ce va insemna un oras mai curat, ecologic si mai putin aglomerat. La fel de bucurosi sunt si cei din Mako, dar si din oraselele de pe traseu tranzitate din greu in drumul spre Romania.