Sambata, la hotelul Ibis din Constanta, revista "Descopera Romania" a lansat programul "re-Descopera litoralul!", eveniment la care au fost invitati sa participe autoritatile locale si centrale, precum si factori de decizie sau implicati in desfasurarea activitatii turistice pe litoralul romanesc. Dupa cum au anuntat organizatorii, lansarea a cuprins vizitarea Podgoriei si a Cramei "Murfatlar", un tur al orasului Constanta, o conferinta de presa, timp liber, distractie, show-uri, jocuri si concursuri pe plaja hotelului Ibis, respectiv o degustare de vinuri la hotel Ibis. Cu toate acestea si mai ales avand in vedere subiectul care urma a fi pus in discutie, si anume litoralul romanesc, reprezentantii "Descopera Romania" au fost extrem de dezamagiti de refuzul - neanuntat - al Prefecturii, Consiliului Judetean si Primariei Constanta de a participa. La fel, nici Ovidiu Marian, seful Autoritatii Nationale pentru Turism, nu a facut act de prezenta. Asadar, la lansarea proiectului "Re-descopera" litoralul, adresat turistilor romani, au participat reprezentanti ai mass-media, Corina Martin (presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania - ANAT, Regiunea Sud-Est), muzeograful Mariana Balabanescu si, fireste, gazda Calin Ile, general manager Ibis. Ulterior, in a doua parte a zilei, la eveniment a luat parte si conducerea Murfatlar. Oarecum dezamagiti de faptul ca autoritatile locale si centrale au "ratat" evenimentul, reprezentantii revistei "Descopera Romania" au concluzionat, prin vocea Inei Bracea, editorul revistei, ca "daca acesta a fost feed-back-ul, adica zero, desi noi i-am anuntat inca din luna mai cu privire la eveniment si i-am invitat si pe cei de la Primaria Constanta, de la Consiliul Judetean, de la Prefectura, si de la Autoritatea Nationala pentru Turism si nu numai, inseamna ca nu ii intereseaza subiectul, adica relansarea litoralului". Pe de alta parte, Oana Georgescu, PR-ul evenimentului, a declarat, in cadrul conferintei de presa care a avut loc la hotelul Ibis, ca "Re-descopera litoralul" este un demers extrem de potrivit in contextul actual, litoralul romanesc neavand, in ultima perioada, o reclama foarte buna. Tocmai de aceea, proiectul initiat de revista "Descopera Romania" are ca principale obiective atragerea de turisti romani spre litoralul romanesc, prin prezentarea ofertei turistice, culturale, a traditiilor si obiceiurilor locale, vestigiilor arhitectonice sau a bucatariei romanesti si orientale oferirea de alternative artistice si culturale la kitch-ul prezent pe litoralul romanesc.

Corina Martin: "800 de mii de euro pentru o campanie - romani, descoperiti Romania, nu are sens"

Prezenta la manifestare, spre deosebire de autoritatile si hotelierii declarati absenti, Corina Martin, presedintele ANAT (Regiunea S-E), a tinut sa precizeze ca desi revista "Descopera Romania" propune, in ultimul sau numar, atragerea turistilor romani, "turismul romanesc se va salva cu turisti straini". Intrucat prin activitatea pe care o desfasoara pune la dispozitia turistilor pachete turistice atat in Romania, dar si in strainatate (pentru ca la acest moment asta solicita romanii), Corina Martin a declarat ca, desi au fost acuzati de subminarea turismului (de catre chiar seful ANT, Ovidiu Marian), va continua alaturi de colegii ei lupta pentru atragerea cat mai multor vizitatori la malul marii. "Salutam orice initiativa de redescoperire a litoralului", a spus Corina Martin, care a adaugat ca, totusi, ar fi mai nimerit ca fondurile de la Guvern de exemplu sa fie folosite in promovarea turismului pe litoralul romanesc, peste hotare. "800 de mii de euro pentru o campanie - romani, descoperiti Romania, nu are sens". Cu ocazia aceleiasi intalniri, tot Corina Martin a tinut sa impartaseasca celor prezenti una dintre cele mai mari nemultumiri ale sale in calitate de reprezentant al ANAT: nu mai exista posibilitatea de a oferi turistilor un sejur cu vizite deosebite. Mai exact, daca in trecut la "Nunta Zamfirei" sau la Crama de la Murfatlar (pentru degustari de vinuri) cu greu se reusea obtinerea unei rezervari, tot timpul fiind plin, acum, problema este de cu totul alta natura. Mai exact, este nevoie de un numar mare de persoane, de turisti care sa doreasca vizitarea "Nuntei Zamfirei", altfel ansamblul folcloric nu se "deranjeaza" pentru a face senzatie in fata clientilor. Acest lucru este insa, si din pacate, explicabil, avand in vedere ca si ansamblul trebuie platit cu o anumita suma de bani de catre local. Acelasi gen de problema este intalnit si in cazul celor care vor o croaziera de o zi. Potrivit Corinei Martin, cu greu se gasesc nave care sa fie inchiriate pentru turistii amatori de asemenea escapade.

Ina Bracea: "Noi, romanii, nu ne iubim locurile natale"

Cu ocazia aceleasi invitatii de re-descoperire a litoralului romanesc, presedintele ANAT - Regiunea Sud-Est a adus aminte celor prezenti ca in urma cu putin timp a avut loc, la Mangalia, un seminar cu tema "De ce fug turistii germani de Romania", eveniment la care au participat tour-operatori si hotelieri. "Am ascultat pret de o ora o ploaie de reprosuri din partea nemtilor", a spus Corina Martin despre intalnirea adusa in discutie, concluzia fiind: "Ce tara frumoasa avem, dar ce prost o administram!". Avand in vedere problemele cu care se confrunta litoralul, pe data de 1 august, reprezentantii agentiilor de turism, dar nu numai, si-au dat intalnire la Camera de Comert, Industrie si Navigatie Constanta pentru a discuta ce se poate face. Revenind la demersul "Descopera Romania", Ina Bracea, editorul revistei, a afirmat ca senzatia ei este aceea ca "noi, romanii, nu ne iubim locurile natale. O sa incepem sa apreciem ce avem atunci cand vom pierde".