Firme doljene care au facut achizitii din interiorul UE au incercat sa nu plateasca statului roman zeci de milioane de lei, reprezentand TVA de plata si impozit pe profit. Societatile faceau tranzactii pe hartie cu firme-fantoma, ca sa diminueze obligatiile de plata catre bugetul de stat. Autoritatile ii spun "incalcarea legii", in popor se cheama "furt".
Afaceristi craioveni care se ocupa de achizitii intracomunitare (adica din spatiul Uniunii Europene) fac tot posibilul sa scape de darile prea mari catre stat. "Exista doua modalitati descoperite de noi, prin care societati din Dolj au eludat statul la plata TVA si a impozitului pe profit", spune comisarul-sef al Garzii Financiare (GF) Dolj, Dragos Ursulescu. În primul rand, afaceristii dubiosi creeaza o firma noua si isi aleg ca termen de declarare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre Fisc din trei in trei luni. Din declaratiile comisarilor GF Dolj, "smecherii" fac achizitii de zeci de milioane de lei in doar trei luni si inainte de a veni termenul de declarare a TVA instraineaza firma cu tot cu datorii. Problema este ca "o instraineaza unor persoane plecate de mult prin strainatate sau unor persoane dubioase, pe care nu le mai gasim sau care nici macar nu au stiut ce acte au semnat la preluarea firmei. Astfel de cazuri am descoperit in Dolj", sustine Ursulescu. Patronii despre care vorbim dau firma in cascada, adica instraineaza mai intai 90%, apoi tot asa, pana la 100%, pentru ca legislatia permisiva nu mai obliga persoanele sa nu vanda firmele cu datorii. Alta modalitate de a-si diminua TVA de plata catre stat este sa aduca marfuri din UE legal, sa le vanda in tara tot legal. Dar, procedand legal, ei constata ca au de platit statului TVA mult prea mare si impozit pe profit. Atunci se gandesc sa treaca la evaziune si fac tot posibilul sa nu dea bani bugetului.

Evaziuni de milioane de lei

Pentru societatile care fac achizitii intracomunitare se considera TVA deductibil egal cu TVA colectat, deci apare "efect zero la TVA", adica nu au TVA de plata catre stat. Abia in momentul in care vand marfa pe piata interna, atunci apare TVA colectat si cam acesta ar fi de plata catre stat. "Cand se trezesc ei ca au de plata mult catre bugetul de stat, atunci eludeaza legea si fac achizitii fictive - realizate doar pe hartie, de la firme-fantoma, ca sa-si inregistreze TVA deductibil si sa diminueze obligatiile catre stat. Anul trecut am trimis multe asemenea cazuri spre cercetare la Parchet, iar obligatiile de plata catre stat diminuate au fost de zeci de milioane de lei, reprezentand TVA si impozite", a spus seful Garzii doljene.

Achizitiile de cereale, primele pe lista smecheriilor

Comisarii GF Dolj au precizat ca au fost inregistrate cele mai multe eludari ale bugetului de stat la capitolul TVA si impozit pe profit la cumpararea de cereale, legume si fructe din spatiul intracomunitar. "87% din valoarea prejudiciului reprezinta comertul cu cereale: grau, porumb si ovaz", a precizat comisarul-sef adjunct al GF, Dumitru Iordache. Tarile din care se aprovizioneaza respectivii sunt Ungaria, Polonia, Bulgaria si Grecia. Marfurile astfel importate sunt vandute corect chiar si catre mari procesatori din Dolj, catre crescatori de animale sau catre magazine de desfacere.