Produse expirate, neetichetate, decongelate, carne vrac, cantare neverificate metrologic, firme fara firma, care nu afisau nici orarul, nici preturile, sunt doar cateva dintre neregulile constatate de cei de la Protectia Consumatorilor.

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au demarat un control in ce priveste produsele alimentare. Temperaturile ridicate i-au facut pe inspectori sa verifice pana acum 48 de operatori economici, atat din municipiu, cat si din judet. Dintre acestia 47 au primit amenzi in valoare de 105.000 de lei.

"Aceste controale vor continua pe intreaga perioada a anotimpului calduros. Pana la acest moment am aplicat 47 de sanctiuni in valoare de 105.000 de lei, am oprit temporar de la comercializare 368 de kilograme de produse si alte 126 de kilograme au fost oprite definitiv", ne-a spus inspectorul sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Marioara Gatej.

Practic, au fost luate la bani marunti preparate din carne, bauturi, produse zaharoase, margarina, inghetata. Dezastrul cel mai mare l-au gasit in mediul rural, unde magazinele nu numai ca nu aveau afisate preturile, dar nu aveau nici macar firma.

"Situatia persista"

Printre neregulile constatate se numara produse expirate sau total neetichetate, carne oferita spre vanzare vrac, desi acest lucru nu este permis de mai bine de doi ani. De asemenea, o problema o constituie depozitarea necorespunzatoare a marfurilor in lazi frigorifice supraincarcate, in care produsele de deasupra sunt practic dezghetate, iar etichetele fie sunt ilizibile, fie cazute.

"Din pacate sunt aceleasi nereguli pe care le gasim in fiecare an. Au primit amenzi si in trecut, au primit si acum, dar din pacate acest lucru nu schimba nimic in atitudinea lor, ba mai mult, situatia persista. Am gasit produse cu modificari organoleptice, alte produse care au fost supuse unor operatiuni repetate de congelare-decongelare, am mai gasit cantare neverificate metrologic de doi, chiar trei ani de zile, desi acest lucru se face anual. In mediul rural am gasit locuri in care se vindeau bauturi la pahar, fara sa aiba autorizatie in acest sens, am mai gasit materie prima fie expirata, fie depreciata sau complet neetichetata", a spus Marioara Gatej.

"Lantul frig", nerespectat

Seful IRPC a explicat ca cei mai multi dintre operatorii economici nu respecta "lantul frig". "Cand cumperi marfa care se afla la o temperatura, trebuie s-o transporti si s-o depozitezi la aceeasi temperatura. Dar, cand o cumperi si o transporti intr-o masina oarecare, la peste 40 de grade, nu te astepti sa mai ai un produs la aceeasi calitate la care l-ai cumparat. Acest lucru este valabil si pentru consumatori, pe care-i sfatuim pe aceasta cale sa se alimenteze ritmic, sa cumpere atat cat le permite spatiul frigorific, iar ultimele produse pe care le achizitioneaza sa fie cele congelate, ca transportul sa nu duca la decongelare", a punctat Gatej.