Asociatiile de proprietari din Craiova scot bani frumosi din inchirierea spatiilor comune. In baza unor contracte, acestea pot fi inchiriate, concesionate sau date in folosinta unor alte persoane. Pentru asta, asociatia trebuie sa aiba acordul a cel putin 50% plus 1 din numarul membrilor. Spatiile comune pot fi inchiriate pentru magazine, birouri, panouri publicitare, antene de telefonie mobila. Cele mai vanate sunt blocurile inalte, situate intr-o piata sau vizavi de un mare complex comercial.
Toate bune si frumoase, dar reprezentantii asociatiilor au obligatia legala sa le aduca periodic la cunostinta proprietarilor unde se duc banii din chirie. "Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Acesti bani alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se dau proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari", se arata in articolul 13 din Legea nr. 175/2010.
Dupa incheierea contractelor si incasarea banilor, mare parte din reprezentantii asociatiilor uita care este destinatia sumelor respective si, mai ales, sa le arate proprietarilor cum sunt folosite. Multe din aceste chirii sunt percepute in euro sau dolari. De afisare la avizier nici nu incape vorba.
Intr-o asemenea situatie este Asociatia nr. 13 Eroilor din cartierul Valea Rosie. "La noi in asociatie este inchiriat un spatiu la parterul blocului 47, unde functioneaza un magazin, iar chiria este de 700 de lei lunar. Pe bloc este o antena de telefonie mobila, care mai aduce 250 de dolari pe luna. Niciodata noi, proprietarii, nu stim cum sunt folositi acesti bani. Administratorul stie de soarta lor. Atunci cand se fac reparatii, contravaloarea ni se baga pe lista de intretinere. De respectarea Legii nr. 175 nici nu putem discuta. Anul trecut, am hotarat sa zugravim casa scarii, dar ne-am trezit cu reparatii la lift. Nu stim cat din chirie este folosit la reparatii si cat trebuie sa acoperim noi", a spus un proprietar din blocul 47 din cartierul Valea Rosie. In replica, administratorul Asociatiei nr. 13 Eroilor, Dinca Leonid, a spus: "Banii sunt folositi pentru reparatii usi, ferestre, tobogane, coloane de incalzire. Le pot arata documentele. Nu putem pe fiecare luna sa le afisam".
Aceleasi probleme le au si proprietarii din blocul H2 de pe bulevardul Nicolae Titulescu, si cei din blocul C5 din cartierul Valea Rosie, ca de altfel si alte blocuri din Craiova.
Verificati de primarie
"Asociatiile de proprietari din Craiova au fost indrumate sa respecte prevederile Legii nr. 175/2010. Inspectorii din cadrul Primariei Craiova vor verifica si afisarea raportului semestrial cu veniturile din exploatarea proprietatii comune. Acolo unde se va constata ca aceste prevederi nu sunt respectate, se vor lua masurile legale, respectiv de la avertisment pana la amenzi cuprinse intre 500 si 3.000 de lei", a spus Carmen Licu, purtatorul de cuvant al primariei.
Chiria, folosita numai pentru spatiile comune
Potrivit legii, banii din chirie pot fi folositi doar pentru reparatia si intretinerea spatiilor comune si nu au alta destinatie. Asociatia este scutita de impozit pentru aceste sume daca ii foloseste in acest scop.