Asociatia Romana a Bancilor (ARB) considera ca nu exista suficiente motive pentru ca procesul de denominare a monedei nationale sa fie amanat, a declarat ieri presedintele asociatiei, Radu Gratian Ghetea, cu ocazia conferintei “Piata Cardurilor“.
“Nu exista motive care sa ne convinga ca denominarea ar trebui amanata. In momentul de fata, noi cooperam cu Banca Nationala a Romaniei. Am trimis deja o scrisoare in care am propus anumite masuri care sa usureze adaptarea bancilor la acest proces“, a spus Ghetea.
Potrivit acestuia, BNR ar trebui sa aplice doua masuri principale, pentru ca procesul denominarii sa nu ia prin surprindere bancile. Este vorba despre doua masuri ale BNR: ziua de 1 iulie 2005 (data trecerii la leul greu) sa fie zi lucratoare nebancara, iar BNR sa faca in asa fel incat volumul de numerar pus in circulatie la 1 iulie sa fie suficient pentru ca bancile sa nu fie nevoite sa transforme ATM-urile din nou in distribuitoare de bancnote vechi. Presedintele ARB a aratat ca a avut semnale pozitive din partea BNR cu privire la cele doua masuri inaintate. Guvernatorul Mugur Isarescu a dat semnale pozitive fata de aceste propuneri, dupa ce in prealabil vor fi dezbatute in cadrul Consiliului BNR.
Ghetea a subliniat ca denominarea este atent pregatita atat de ARB, cat si de BNR pentru a se minimiza efectele negative ale acesteia.