Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru o Dacie veche va costa anul viitor cel mult circa 2 milioane de lei vechi (aproximativ 200 de lei noi). Asta in conditiile in care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu va modifica normele in vigoare. In cazul in care CSA va decide ca trebuie facuta o majorare a primei, aceasta majorare nu va duce RCA-ul pentru o Dacie mai sus de 2,18 milioane de lei vechi (218 lei noi).
Reprezentantii asiguratorilor, care practica RCA, s-au plans de nenumarate ori pe parcursul acestui an de valoarea mica a politelor incasate in raport cu daunele pe care ei le platesc. Mai mult decat atat, au existat companii care au anuntat ca inregistreaza pierderi pe acest segment de asigurari. In replica, oficialii CSA le-au sugerat reprezentantilor companiilor de profil sa-i trimita o nota de fundamentare prin care sa arate motivele pentru care solicita o majorare a limitelor. Pana in acest moment, CSA nu a primit nici o solicitare de acest fel, ne-a declarat Nicolae Crisan, presedintele institutiei. „CSA ar fi de acord cu o majorare a limitei superioare (care este de plus 20% - n.red.) cu inca 10 procente, daca societatile de asigurare dovedesc fundamentat ca au nevoie de aceasta crestere“, ne-a mai spus Crisan. Trebuie spus ca anul viitor, societatile de asigurare au voie sa-si stabileasca tarifele in limita a plus 20% si a minus 10% fata de primele de referinta comunicate de CSA inca de la sfarsitul lui 2004.

Asiguratorii vor tarife si mai mari

Pentru anul viitor, majoritatea societatilor de asigurare au ales sa-si majoreze tarifele cu 20%, valoare care reprezinta maximul admis. Numai ca o mare parte dintre societatile de asigurare vrea inca o majorare mai mare a primelor.
Potrivit Florentinei Almajanu, secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, asiguratorii nu s-au decis inca ce majorare de limita sa ceara la CSA pentru 2006, dar cu siguranta vor trimite o solicitare de acest fel in cursul lui septembrie.
La randul sau, presedintele CSA ne-a explicat ca „vom majora limitele la 30%, daca e o cerere fundamentata, dar, daca societatile vor majorarea primelor de baza, acest lucru nu se va intampla“.

Cat va costa o polita RCA?

Anul viitor, pentru autoturismele cu capacitate cilindrica de pana la 1.200 cmc, prima actuala poate ajunge la nivel maxim la 183 de lei noi, iar in cazul in care CSA accepta majorarea limitei la 30%, polita RCA va costa maximum 198 de lei noi. In cazul unei Dacii 1300 sau 1310 (capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 cmc), prima va fi de maximum 200 de lei noi in conditiile actuale, iar dupa majorare ar putea ajunge la 217 lei noi. Pentru automobilele cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, polita maxima pentru 2006 poate fi in contextul actual 230 de lei noi, iar in cazul in care se va majora limita, va costa maximum 250 de lei noi.