Din vara anului viitor, vom fi nevoiti sa ne asiguram casa impotriva calamitatilor. Exista insa vesti bune pentru cei 850.000 de proprietari care beneficiaza de ajutor social sau locuiesc in mediul rural. ßi asta pentru ca statul va subventiona total sau partial valoarea primelor de asigurare. In plus, compania de asigurare va primi si ea un imprumut guvernamental pentru a-si plati primele de reasigurare.
Proiectul de lege prin care persoanele fizice vor fi obligate sa-si asigure locuintele aflate in proprietate personala impotriva dezastrelor naturale va intra in vigoare cel tarziu la finele lui iunie 2007, potrivit consilierului ministrului Administratiei si Internelor, Radu Mircea Popescu, citat de Mediafax.
De la acea data, circa 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau apartamente din Romania vor beneficia de subventionarea partiala sau totala a primei pentru asigurarea obligatorie a locuintei, a mai declarat Popescu. In categoria celor 850.000 de proprietari vor intra persoanele care beneficiaza de asistenta sociala de la stat, printre care si unele per-soane care locuiesc in mediul rural, dupa cum a explicat consilierul MAI.
Trebuie spus ca valoarea primei anuale se va situa intre 10 euro si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii unitatii locative. In plus, valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, in timp ce nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Pentru cei care doresc sa isi asigure insa locuinta la o valoare mai ridicata, exista posibilitatea incheierii unei polite facultative.
Pana in momentul de fata, doar 10% din numarul total al locuintelor sunt asigurate, conform datelor estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Statul il imprumuta pe asigurator

Oficialul MAI a precizat ca statul va acorda un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro societatii care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor. Acea societate va utiliza banii de la stat pentru a plati prime unei companii de reasigurare, astfel incat in momentul in care va trebui sa plateasca despagubiri sa fie acoperita.
In opinia lui Popescu, imprumutul va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmatorii doi ani. Aceasta desi costul reasigurarii companiei se va stabili la finele anului. Pana atunci, un numar de brokeri vor fi mandatati sa negocieze cu marii reasiguratori internationali in vederea stabilirii cuantumului primei de reasigurare. Prima de reasigurare va fi in functie de gradul de cuprindere a locuintelor in asigurare. Adica, daca se vor asigura 50% din totalul locuintelor, prima de reasigurare va avea un anumit cuantum, iar pe masura ce se vor asigura mai multe locuinte, societatea va plati mai mult in contul reasigurarii, a explicat Popescu. Indiferent insa de rezultatul negocierilor cu reasiguratorii internationali, cuantumul primei de asigurare care va fi platit de proprietarul de locuinta nu se va schimba, a mentionat consilierul MAI.