Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor sfatuieste locatarii din blocurile in care functioneaza ascensoare ca, inainte de a porni liftul, sa verifice daca exista un numar de telefon pentru deranjamente, altfel risca sa ramana blocati ore in sir.
Un control recent al inspectorilor ANPC a relevat ca, atat in tara, cat si in Bucuresti, unele lifturi sunt atat de deteriorate, incat pun in pericol viata utilizatorilor.
Cea mai des intalnita problema a fost legata de expirarea termenului de verificare tehnica a lifturilor si de afisare a unor informatii obligatorii. Afisarea scadentei de verificare se face prin aplicarea unei etichete pe usa de la parter a ascensorului, in exterior, in interiorul ascensorului si in caseta de avizier a fiecarei scari. In plus, este obligatorie existenta instructiunilor de folosire si privind sarcina maxima utila in interiorul cabinei liftului.
Inspectorii au mai gasit numeroase lifturi cu podul si pardoseala rupte, fara aparatori deasupra usilor interioare sau la conductori electrici, butoane arse, sparte sau chiar lipsa.
Au fost verificati 156 de agenti economici care ar trebui sa se ocupe cu verificarea si intretinerea lifturilor, din care trei sferturi nu respectau toate prevederile legale. Inspectorii au dat amenzi de 273 de milioane de lei vechi in tara.