Companiile romanesti arata un optimism peste media celor din statele europene referitor la imbunatatirea climatului economic mondial. Astfel, 58,6% din companiile romanesti anticipeaza in 2007 o imbunatatire a climatului economic, in timp ce 29,3% estimeaza mentinerea situatiei actuale, iar 12,1% inrautatirea climatului de afaceri, arata un sondaj anual, preluat de Mediafax. Nivelul de optimism inregistrat de companiile romanesti depaseste cu mai mult de jumatate media celor 27 de state europene incluse in sondaj, de 24,17%. Acest nivel se situeaza insa sub cele inregistrate pentru 2006 si 2005. Pentru 2005, indicatorul a depa-sit 60%.
La nivelul celor 27 de state europene luate in calcul, increderea companiilor in economie a crescut cu 6% in acest an, comparativ cu 2006. Companiile care sunt din afara zonei euro sunt cele mai optimiste privind climatul de afaceri, urmate de cele din statele candidate la UE, respectiv Romania, Bulgaria, Turcia si Croatia.
Companiile din Europa prevad ca evolutia economica pozitiva la nivel, desi va continua in 2007, va avea drept riscuri incetinirea dezvoltarii din Statele Unite si majorarea TVA-ului din Germania.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, 69,3% din companiile romanesti anticipeaza un avans in 2007. Firmele care estimeaza un nivel al vanzarilor similiar cu acest an sunt in procent de 11,4%, in timp ce la un nivel mai scazut se asteapta un procent de 19,3%. Cu exceptia firmelor din Letonia si Un-garia, majoritatea companiilor europene previzioneaza cresterea cifrei de afaceri in 2007.
Referitor la vanzarile realizate pe plan local, 51,1% din companiile romanesti previzioneaza o evolutie pozitiva, comparativ cu 31,9%, si respectiv 17% din firme se asteapta la mentinerea nivelului actual sau la scaderea acestuia. (Simona Necula)