Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va incepe, pe 15 martie, platile pentru aproximativ 400.000 de ferme, se arata intr-un comunicat APIA. Astfel, institutia va demara, pana pe 20 martie, platile pentru aproximativ 400.000 de ferme din 24 de judete, printre care Arges, Bacau, Bihor, Bistrita, Brasov, Botosani, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Maramures, Sibiu, Salaj, Vrancea, Valcea si Vaslui, unde s-a incheiat controlul administrativ pentru plata subventiilor fermierilor.
APIA precizeaza ca aceasta prima etapa de realizare a platilor directe pe suprafata va fi urmata de alte doua perioade, intre 20 si 30 aprilie si dupa 31 mai, cand platile vor ajunge la aproximativ 900.000 de ferme. Desi termenul initial pentru plata subventiilor pe suprafata din banii europeni alocati pentru 2007 a fost 1 decembrie, iar, ulterior, 15 februarie 2008, autoritatile au anuntat ca acest lucru nu se poate realiza decat in momentul finalizarii tuturor controalelor - in teren, administrative si de teledetectie - pentru a putea transmite Comisiei Europene o cifra finala privind suprafata necesara platilor in baza Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS). De asemenea, APIA precizeaza ca fermierii pot depune cereri pentru platile directe pe suprafata din fondurile europene, aferente anului 2008, incepand cu 3 martie, in prezent derulandu-se campania de informare la nivelul intregii tari.
Campania de primire a cererilor pentru plata la hectar din fondurile Uniunii Europene alocate Romaniei se va derula in perioada 3 martie-15 mai. Dupa aceasta data mai pot fi depuse cereri pana in 9 iunie, dar cu penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere din platile primite. Suma alocata Romaniei pentru 2008 pentru platile directe la hectar se ridica la aproape 528 de milioane de euro, in conditiile in care pentru anul trecut au fost alocate 440 de milioane de euro.