Alegerea locuintei dorite e un proces care necesita timp si rabdare. Astfel, daca ai asteptat ani intregi sa strangi banii necesari pentru o investitie imobiliara, aminteste-ti zicala "Graba strica treaba" si rezerva-ti timp pentru a face alegerea corecta.
Inainte de a scoate banii din buzunar pentru a achizitiona un imobil, cumparatorul ar trebui sa se gandeasca la propria locuinta in primul rand ca la o investitie imobiliara, care ulterior, daca e cazul, sa poata fi valorificata la un pret avanatajos. Si cum piata imobiliara din Craiova e in continua schimbare, pentru ca locuinta aleasa sa fie cumparata la un pret corect, beneficiarul direct al tranzactiei ar trebui sa observe pentru cateva saptamani tendintele cererii si ofertei si sa fie bine informat cu privire la preturile din piata.
Optiunea pentru un apartament de bloc sau o casa trebuie insa sa depinda de avantajele si dezavantajele traiului de zi de zi si implicit stilul de viata pe care il au sau si-l doresc.
Cheltuielile sunt mai mici la casa
Alte coordonate de care depinde alegerea unei locuinte sunt utilitatea imobilului, nevoile persoanele, precum si posibilitatile financiare. Cumparatorii mai trebuie insa sa tina cont si de alti factori. De exemplu, la un calcul simplu, intretinerea unui apartament de bloc ar trebui sa coste mai putin decat cea a unei case. Cu toate acestea, in cazul unui apartament cu incalzire centralizata si fara contoare individuale proprietarii platesc cu bani buni pierderile de agent termic sau apa de baut ale regiilor de stat. "Cheltuielile sunt mai mici la casa deoarece nu se plateste atat de mult la intretinere. La bloc, daca nu ai apometre sau daca vecinul tine gazul deschis, plateste tot proprietarul", a declarat Bibina Dica, unul dintre directorii agentiei imobiliare Biros Imob.
Craiovenii cumpara terenuri
Cheltuielile cu impozitele anuale sunt insa mai mici pentru un apartament decat pentru o casa, chiar daca aceasta are aceeasi suprafata ca a apartamentului. "La casa pot aparea cheltuieli adiacente cu intretinerea constructiei. Astfel, proprietarii de casa vor cheltui mai mult cu renovarile si amenajarile ulterioare", a spus Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. Potrivit spuselor acestuia, alegerea unei case sau a unui apartament depinde atat de nivelul social al beneficiarilor, cat si de confortul pe care proprietarul si-l doreste.
Tendinta craiovenilor e insa de a-si cumpara terenuri. "In Craiova, sunt multe persoane de nivel social mediu care stau la apartament, dar opteaza pentru achizitionarea unui teren in zonele Daewoo, Metro, cu intentia de a-si ridica in timp o casuta acolo", a adaugat Popescu.
Avantajele si dezavantajele locuintelor la bloc
Apartamentele de bloc sau asa-numitele cutii de chibrituri, cu suprafete de pana-n 70 mp, construite in serie si inainte, si dupa 1989, sunt insa cele mai accesibile ca pret (pornesc de la 15.000 de euro). Avantajul lor e ca se intretin cu bani putini (reparatia acoperisului, a scarilor, a liftului e suportata de toti locatarii blocului), iar grija reparatiilor, ca si plata anumitor utilitati, ramane in seama administratorului. In plus, se tranzactioneaza mai rapid, gusturile potentialilor cumparatori fiind usor de potrivit cu ofertele vanzatorilor.
Dezavantajul principal al convietuirii la bloc e lipsa de intimitate. In plus, daca unul din vecini e galagios, veti avea parte de nopti albe; daca e rau-platnic, furnizorii de utilitati vor lua masuri restrictive care vor influenta negativ intreaga scara. Alt dezavantaj al convietuirii la bloc e lipsa unei curti proprii si al unui loc de parcare.
Avantajele si dezavantajele caselor
Casa la curte sau asa-numita "locuinta individuala" este locuinta pe care si-o doresc cei mai multi craioveni. Avand in vedere ca resursele financiare sunt insa limitate, pretul casei dorite (minimum 70.000 de euro) ii dezarmeaza si le schimba planurile celor mai multi craioveni de conditie medie. La costul mare de achizitie se adauga cheltuieli mari cu impozitul si reparatiile ulterioare.
Avantajul unei case consta in primul rand in autonomie si intimitate (poti face chefuri dupa bunul plac, poti sa speli si sa dai cu aspiratorul in orele de liniste, poti sa modifici dimensiunea si designul casei sau sa o amenajezi cum vrei si cand vrei). "La casa, omul are un loc unde sa-si traga masina, unde sa faca un gratar sau sa-si planteze un pom", a mai spus Bibina Dica. Fasia personala de pamant ofera si posibilitatea amenajarii unui spatiu de joaca sau a unei piscine.