Patronii de studiouri foto dau faliment pe capete. Tehnologia foto avansata din momentul de fata avantajeaza amatorii de fotografie, dar ruineaza pe cei care, pana acum, au avut ca domeniu de activitate procesarea filmelor foto si comercializarea acestora. Datorita tehnologiei moderne, piata foto din Romania este dominata de aparate digitale. Astfel, aparatele foto clasice nu mai au cautare, dat fiind faptul ca sumele cheltuite pentru developarea unui film presupune timp si bani irositi. Despre posesorii de aparate foto digitale nu putem spune acelasi lucru daca tinem cont de faptul ca aparatul respectiv le permite sa obtina poza instantaneu pe ecranul aparatului si la preturi comparabile cu cele clasice in formatul pe hartie.
Pe plan international, fenomenul loveste direct, atat in producatorii de filme foto, cat si in comerciantii acestora, acelasi lucru intanplandu-se si in cazul aparatelor foto clasice. Se pare ca acest fenomen are un impact puternic fata de cei care inca presteaza in bransa. a€žDe cand au aparut aparatele digitale in Romania, eu si cei care au o afacere asemanatoare nu mai avem nici un profit. Din contra, chiar mergem in pierdere. Acum patru ani, aveam sase angajati, acum nu mai am decat unul. Acum, totul se proceseaza digital, iar aparatura clasica, pe care nu reusesc sa o vand, nu-si mai are locul in acest domeniu. Ma voi reprofila pe biroticaa€œ, se plange Roxana Fagu, patronul unui studio de profil.
Cu atat mai mult, Guvernul vine in ajutorul tehnologiei digitale. Recent, deputatii au decis ca aparatele fotografice digitale sa nu mai fie accizate. çn momentul de fata, aparatele digitale sunt accizate cu 25% din valoarea lor, dar de la 1 ianuarie, o data cu introducerea noului Cod Fiscal, aceste taxe vor fi anulate. O data cu aparatele foto clasice, pe duca sunt, de altfel, si dischetele pentru computere, casetele audio si video. Era digitala este in plina ascensiune.