Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania in 2007 ar putea ajunge la dou_ miliarde de euro, in conditiile in care, in primele noua luni, au fost incheiate afaceri de 1,5 miliarde de euro, cea mai mare parte a investitiilor fiind realizate pe segmentul spatiilor de birouri, potrivit datelor DTZ Echinox.
"Probabil ca, pana la sfarsitul anului, valoarea tranzactiilor va atinge doua miliarde de euro, nivel care ar putea sa se mentina si anul viitor. Pentru 2009-2010, am putea asista insa la mai putine tranzactii, avand in vedere numarul redus al proiectelor disponibile. Nu se poate sa continue aceasta crestere exponen_iala", au explicat oficialii companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox.
Ei apreciaza ca, in primele noua luni ale acestui an, tranzactiile imobiliare din Romania au insumat 1,5 miliarde de euro, egaland nivelul pe intreg anul trecut.
Cea mai mare parte a tranzactiilor a avut loc pe piata de retail, fiind urmata de cea de birouri si apoi de segmentul industrial. Bucurestiul a atras cele mai multe investitii in special pe segmentul office, in timp ce in ora_ele din provincie s-au inregistrat cele mai multe tranzactii cu spatii de retail.
Analistii companiei au facut si un top al tranzactiilor. Astfel, valoarea celei mai mari tranzactii incheiate in 2007 a fost achizitia centrului comercial Polus Center Constanta, dezvoltat de compania Trigranit, de catre fondul austriac de investitii Immoeast.
In Bucuresti, cea mai mare tranzactie a fost preluarea imobilului de birouri America House de grupul francez Naxis.