Aproximativ 80% dintre contestatiile depuse de angajatii care au fost concediati sint admise de instantele galatene, ceea ce spune multe despre modul in care angajatorii inteleg sa aplice Codul Muncii cind vine vorba despre disponibilizari de personal.

Curtea de Apel a stabilit si un precedent odata cu actiunea introdusa de un electrician impotriva deciziei de concediere, instanta stabilind ca angajatorul trebuie sa-i achite acestuia drepturile banesti de care a fost lipsit in perioada cuprinsa de la data emiterii deciziei de desfacere a contractului de munca si pina la reintegrarea sa efectiva, si nu pina la data la care s-a pronuntat prima instanta.

In ciuda datelor amintite, angajatorii refuza de multe ori sa puna in executare hotaririle judecatoresti, bazindu-se pe retinerea oamenilor de a apela la aceasta cale de actiune. Fostii salariati umbla cu lunile pe la usile angajatorilor in speranta ca vor rezolva conflictul pe cale amiabila si nu vor fi nevoiti sa apeleze la portarei pentru a fi reincadrati.

Reversul medaliei

Exista si cazuri in care rolul magistratilor este mai mult simbolic, acestia neputind sa constate decit ca angajatorul a refuzat sa ia in considerare probele aduse in aparare de salariati la momentul luarii deciziei de concediere.

Un exemplu il reprezinta cazul unui barbat care isi pierduse locul de munca pe motiv ca a venit beat la serviciu, Tribunalul Galati luind ulterior decizia de a obliga angajatorul sa-l reincadreze dupa ce a constatat ca omul era in concediu de odihna si se dusese la serviciu doar pentru a-si ridica salariul.

Ponderea cazurilor in care justitia a dat dreptate angajatorilor este detinuta de disponibilizarile efectuate ca urmare a desfiintarii locurilor de munca din cauza dificultatilor economice, transformarile tehnologice sau a reorganizarii activitatii. Chiar si asa, multe dintre aceste asa-zise disponibilizari colective nu tin in instanta, unde angajatorii nu reusesc sa faca dovada ca motivele amintite mai sus au stat la baza luarii deciziei si nu altele de natura subiectiva. Spre exemplu angajatorii trebuie sa faca dovada ca nu au avut posibilitatea sa-i ofere persoanei concediate un alt loc de munca corespunzator pregatirii sale profesionale, insa aceasta etapa este de multe ori omisa de patronat.

Aplicarea Codului Muncii se dovedeste o povara prea grea pentru multi dintre angajatorii galateni, dupa cum o dovedesc si hotaririle judecatoresti prin care sint obligati sa-i reincadreze pe salariatii pe care i-au concediat nelegal.