Lipsa de personal in anumite meserii care sunt cautate in strainatate se resimte tot mai mult in activitatea firmelor galatene, una dintre acestea fiind si furnizorul local de apa



Tot mai multi instalatori, sudori si constructori galateni au renuntat la locurile de munca pentru a munci in strainatate, principalul motiv reprezentandu-l faptul ca pot castiga mult mai multi bani. Exodul de personal nu a intarziat sa aiba consecinte neplacute pentru activitatea firmelor, care, desi ofera personalului calificat in anumite meserii salarii mai mari comparativ ce cele existente in alte domenii, nu reusesc totusi sa gaseasca forta de munca.

Una dintre societatile ai caror angajati au decis sa renunte la locurile de munca este Apa Canal. "In ultima perioada au plecat sa munceasca in afara salariati ai societatii noastre care erau muncitori calificati, de exemplu sudori si instalatori. Acest lucru ne-a creat unele probleme, mai ales atunci cand au avut loc avarii si personalul nu mai facea fata", ne-a declarat directorul general al Apa Canal, Marin Costel.

Numarul celor care in ultima perioada au ales sa munceasca in strainatate este de aproximativ 20, cei mai multi fiind instalatori, sudori si chiar muncitori necalificati. Motivul pentru care angajatii Apa Canal iau aceasta decizie este, in opinia directorului general al Apa Canal, faptul ca acestia castiga mai bine in strainatate. "Ei pleaca intr-adevar pentru mai bine, pentru o leafa mai mare. Cred ca acest lucru nu s-ar mai intampla daca Guvernul sau alti factori de raspundere ar lua niste masuri care i-ar determina sa ramana sa munceasca in Romania. Avem mare nevoie de forta de munca in anumite domenii in tara", sustine Marin Costel.

In ceea ce priveste salariul unui instalator care lucreaza la societatea locala de furnizare a apei, acesta nu este mai mic de 1.100 lei, dar insuficient daca se tine cont de salariul care poate fi primit in strainatate, care este de aproximativ 1.000 de euro.