Zecii de pagubiti din dosarul "Creditcoop" mai au de asteptat pana sa-i vada dupa gratii pe responsabilii ingineriei fiscale a caror victime au fost. In urma cu cateva luni, procurorii DNA Constanta - pe birourile carora au ajuns, in prima instanta, plangerile pagubitilor - au declinat dosarul colegilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. La acea data, reprezentantii DNA sustineau ca ancheta este aproape finalizata, iar declinarea este doar o formalitate, impusa de o prevedere legala. Actualii anchetatori au insa o alta parere in privinta stadiului cercetarilor. Potrivit acestora, procurorii DNA nu au facut altceva decat sa tina ancheta in loc in anul ce s-a scurs de la semnalarea faptelor.
Cateva zeci de locuitori din Valu lui Traian, Ciocarlia, Poarta Alba, Medgidia, Eforie si Constanta au aflat, cu stupoare, in iulie 2006, ca au de achitat casei de creditare "Creditcoop", datorii de 50 - 70 milioane de lei, pe care insa nu le contractasera niciodata. Alarmati, pagubitii s-au adresat oamenilor legii, fiind indrumati catre DNA Constanta. In scurt timp, pe birourile procurorilor se stransese deja maldarul de plangeri, iar anchetatorii sustineau, dupa alte cateva luni, ca au gasit si tapii ispasitori: fosta sefa a "Creditcoop", Anca Claudia Ene si fosta contabila sefa, Simona Ivan, pe langa alte doua suspecte. DNA nu a mai apucat sa finalizeze dosarul, caci au descoperit o chichita pentru a "pasa" anchetarea inselaciunii, procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta: prejudiciul, desi de cateva miliarde bune, nu era suficient de mare pentru a atrage competenta DNA.

Disperati ca n-au de unde sa achite datoriile

Din pacate, detaliul a fost descoperit destul de tarziu- dupa un an - timp in care, sustin actualii anchetatori ai ingineriei fiscale careia i-au cazut victime zeci de constanteni, dosarul a cam zacut, degeaba, prin birourile procurorilor DNA. Si asta in conditiile in care victimele asteapta in continuare cu sufletul la gura deznodamantul cercetarilor, pentru a li se dovedi nevinovatia. Nu de alta, dar nu au de unde plati sumele uriase ce au fost imprumutate in numele lor. Astfel, se pare ca procurorii DNA au batut pasul pe loc dupa ce au anuntat descoperirea a patru suspecti. Originalele contractelor falsificate, din care sa reiasa clar ca nu sunt semnate de pagubiti, nu au fost ridicate niciodata de la sediul "Creditcoop" de pe strada I.G.Duca, pentru a fi examinate grafologic. In locul lor au fost luate doar niste copii, ce nu pot fi utilizate in acest sens. De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului sustin ca nu au fost audiati toti pagubitii - desi acest aspect este esential intr-o investigatie - fapt ce ingreuneaza ancheta desfasurata la ora actuala. Si asta pentru ca, multe dintre victime, oameni nevoiasi, care nu aveau un loc de munca, au plecat peste hotare. Cu toate acestea, procurorii spun ca au reusit sa audieze aproximativ 100 de persoane in dosar, restul urmand sa fie citati la intoarcerea in tara. Totodata - un alt detaliu omis din neatentia procurorilor DNA -investigatiile au scos la iveala ca inselaciunea ar fi fost pusa la cale de mult mai multe persoane decat cele patru aratate cu degetul de DNA.