Procurorii gorjeni au indentificat inca 15 persoane care au obtinut ilegat credite de la sucursala BRD Targu Jiu, prejudiciul total ridicandu-se pana in prezent la 500.000 de lei.
Ancheta in dosarul creditelor ilegale acordate de BRD Targu Jiu a fost extinsa de procurorii gorjeni, fiind descoperite alte persoane care au beneficiat de pe urma escrocheriei cu imprumuturi bancare. In urma verificarilor efectuate de Serviciile Cercetari Penale si Investigarea Fraudelor, impreuna cu Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, a fost declansata urmarirea penala, in dosarul privind fraudarea bancii amintite, impotriva a inca 15 persoane care au obtinut credite in mod ilegal. Prejudiciul este estimat la suma de 500.000 de lei. Dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului(IPJ) Gorj, Ionut Daniel Tica, ancheta se deruleaza cu dificultate din cauza lipsei de cooperare a reprezentantilor BRD.
"Ancheta procurorilor si politistilor gorjeni se desfasoara cu o oarecare greutate in urma punerii la dispozitie cu intarziere a unor documente bancare, desi in cauza nu opereaza prevederile secretului bancar, ci sunt aplicabile dispozitiile Codului de procedura penala. Cercetarile continua pentru documentarea intregii activitati infractionale si tragerea la raspundere a tuturor participantilor", a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Gorj.
Doi arestati
In prezent, sunt arestate preventiv doua persoane si invinuite peste 40, intre care si doi consilieri de credit bancar. A fost luata masura arestarii preventive impotriva lui Ion Cican, de 45 de ani, din comuna Dragutesti, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la infractiunea de inselaciune. In aceeasi cauza, instanta de judecata a mai dispus arestarea preventiva pe o perioada de 29 zile a lui Ion Gogonetu, de 46 de ani, din Rovinari, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si fals material in inscrisuri sub semnatura privata.
Politistii si procurorii au stabilit ca acestia doi, beneficiind de complicitatea altor invinuiti, in baza unor documente pe care le-au falsificat si prin care atestau ca mai multe persoane, domiciliate pe raza judetului Gorj, sunt incadrate in munca din anul 2006, la diverse societati comerciale, au reusit sa obtina credite BRD, in valoare de 340.000 de lei. De asemenea, din cercetari a mai rezultat ca obtinerea imprumuturilor a fost intermediata in schimbul unor comisioane, care conditionau acordarea creditelor de interventiile la persoanele care decideau obtinerea acestora. Prin extinderea anchetei, prejudiciul a crescut la 500.000 de lei, fiind posibil ca, pe masura ce verificarile vor continua, suma sa se mareasca, dupa cum au precizat surse din randul anchetatorilor.