Inpolitics : Explicatia unui jaf apocaliptic: TVR - institutia hermafrodita (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)
Raportul Curtii de Conturi asupra situatiei din televiziunea publica scoate la iveala o situatie halucinanta, care explica, dincolo de managementul prost, care este adevarul dramatic din spatele uriasei datorii a TVR. Potrivit expertilor Curtii, TVR este, de ani de zile, o institutie hermafrodita, iar acest statut aiuritor a fost conservat cu maxima grija de mai toate guvernarile post-decembriste, asigurind cadrul perfect pentru jaf ca in codru.
Ce inseamna o institutie-hermafrodita? Inseamna, in exprimarea specialistilor Curtii care au anchetat activitatea ultimilor 6 ani, ca TVR, prin cadrul legislativ care i-a fost harazit, nu este nici societate comerciala, nici institutie publica, nici companie autonoma. Este o struto-camila perfecta, sau, daca vreti, nici cal, nici magar. Un "animal" care a fost exploatat la singe, insa, de ultimii trei presedinti, Tudor Giurgiu, Alexandru Sassu si Alexandru Lazescu, pina la o datorie de cca.140 de milioane de euro la 31 decembrie anul trecut.

Ce spune Curtea de Conturi:

"Prin Legea nr.41/l994, privind organizarea si functionarea TVR, cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost stabilita in mod clar forma de organizare si functionare a entitatii, fie ca institutie publica, potrivit prevederilor Legii privind finantele publice nr. 500/2002, fie ca societate comerciala, in baza prevederilor Legii privind societatile comerciale nr. 31/1990, fie ca regie autonoma, astfel cum este reglementat prin Legea privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale nr. 15/1990, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, a fost si este necesara amendarea corespunzatoare a legii, in scopul functionarii entitatii fara echivoc, potrivit cerintelor legale specifice fiecareia dintre formele de statut juridic adoptat" se arata in raportul Curtii, intrat in posesia Inpolitics.

Care au fost consecintele acestui statut ambiguu?

"Acest mod de organizare atipic a creat, practic, premisele ca utilizarea surselor financiare, constituite din alocatii de la bugetul de stat si din venituri proprii, sa nu fie sub incidenta stricta a prevederilor legale aplicabile diferitelor entitati, functie de forma de organizare a acestora, SRTV neavind un statut juridic clar.
In acest sens, mentionam situatia taxei pentru serviciul public de televiziune (taxa tv) perceputa de la persoanele fizice si juridice din Romania in calitate de beneficiari ai acestui serviciu, ce reprezinta cea mai importanta sursa de finantare a activitatii SRTV.
Modul de utilizare a acestei surse de finantare nu este reglementat in mod clar si unitar. Astfel, prin Legea nr. 41/l994, aceasta sursa de finantare a fost definita ca venit propriu, drept pentru care SRTV a efectuat cheltuielile in sistemul specific societatilor comerciale fara a fi supusa rigorilor din domeniul finantelor publice, in timp ce legea privind finantele publice include in categoria veniturilor bugetare si taxele, acestea din urma fiind definite ca "suma platita de o persoana fizica sau juridica, de regula, pentru serviciile prestate acesteia de catre un agent economic, o institutie publica sau un serviciu public" se mai arata in raportul Curtii.
Si urmeaza explicatia-cheie a dezastrului:
"In lipsa unui cadru legal clar si restrictiv in ceea ce priveste efectuarea cheltuielilor precum si prin neimpunerea unor indicatori de performanta manageriali, echipele aflate in decursul timpului la conducerea SRTV (Consiliu de Administratie, Presedinte-director General si Comitetul Director) au stabilit propriile viziuni si proceduri de organizare a activitatii televiziunii publice, dar in lipsa unei strategii coerente de functionare a SRTv pe termen lung au fost create premisele lipsei de performanta financiara a entitatii, care a condus la situatia grava din prezent".
(Va Urma)