Potrivit noilor criterii de clasificare, 655 de agenti economici din tara nu mai sunt considerati mari contribuabili, administrarea lor fiind pasata de ANAF catre filialele locale ale fiscului. Finantele doljene s-au pricopsit astfel cu inca 11 societati pe cap. Unele dintre ele sunt in lichidare sau in procedura de faliment si au ca patroni nume implicate in scandalul returnarilor ilegale de TVA.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a modificat recent organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, conform unor noi criterii de selectie. Potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 753/2006, completat printr-un alt ordin (nr. 1013/2006), incepand cu 1 iulie 2006, mari contribuabili sunt considerate doar societatile comerciale care au cifra de afaceri mai mare sau egala cu 70 de milioane RON (700 de miliarde de lei vechi). Prin aceasta masura, directia generala de administrare a marilor contribuabili infiintata in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) preia 88 de societati comerciale care anterior erau administrate de alte organe fiscale si preda, la randul ei, 655 de agenti economici care nu mai indeplinesc aceste criterii catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal. Fiscul a decis sa ridice pragul cifrei de afaceri de la 500 de miliarde de lei vechi la 700 de miliarde de lei vechi pentru marii contribuabili, motivand ca nu are capacitatea sa administreze toate cele 1.500 de firme care se incadrau in aceasta categorie. In acest fel, directia care administreaza marii contribuabili la nivel de minister a ramas sa se ocupe doar de 800 de firme. Directia din ANAF a fost infiintata anul trecut si a preluat in administrare, incepand cu aprilie 2005, toti contribuabilii cu cifre de afaceri ce depaseau 500 de miliarde de lei vechi.
Nume sonore pe lista firmelor-cadou
In anexele actului care stabileste noile criterii de clasificare pentru marii contribuabili se regasesc si 11 societati comerciale doljene: SC AVIOANE SA Craiova, SC BACHUS - Dolj SA, SC CERVINA SA Segarcea, SC EXTENSIV COM SRL, FORAJ SONDE SA, FORAJ SONDE Stoina SA, MAT SA Craiova, RELOC SA, TMC Filiasi, UM Filiasi si TUFON SA Craiova.
Patru dintre societatile aflate pe lista (BACHUS, EXTENSIV, TMC si TUFON SA) au probleme financiare grave, aflandu-se in lichidare sau in diferite stadii ale procedurii de faliment.
De aceste firme se leaga numele unor oameni de afaceri controversati, cercetati de DNA in scandalul returnarilor ilegale de TVA: Genica Boerica, fratii Eugen si Nicu Mihailescu si Constantin Dalgoci. La randul sau, fiscul doljean a predat catre directia de administratie a marilor contribuabili trei societati comerciale: VGB COMPANY SRL, EUROSCRAP GRUP SRL si Complexul Energetic Craiova. Finantistii doljeni nu prea sunt multumiti de masurile luate de ANAF, deoarece fiscul central ramane in custodie cu firme care, de obicei, isi achita obligatiile catre stat. In schimb, filialele locale primesc pe cap societati rau-platnice de la care banii trebuie recuperati prin metoda complicata a falimentului si executarilor silite. "Luam in administrare ce ne-au dat si predam tot ce depaseste cifra de afaceri de 700 de miliarde. Administram societatile cu acelasi numar de personal, pentru ca deocamdata nu se fac angajari", a declarat, la randul sau, Silviu Dumitru, directorul executiv al DGFP Dolj.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, agentii economici vor fi obligati sa-si achite obligatiile fiscale in ordinea vechimii acestora. La ora actuala, exista foarte multe firme care isi achita doar obligatiile curente, datoriile istorice acumuland permanent majorari de intarziere de 0,1% pe zi. Specialistii in domeniu apreciaza ca in felul acesta fiscul urmareste sa diminueze sumele la care se aplica aceste majorari, pentru ca datoriile sa nu mai creasca in ritmul de pana acum.