Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a introdus in perioada 1 martie - 7 decembrie a.c. cereri de deschidere a falimentului la aproximativ 3.464 de societati comerciale care aveau datorii totale de 28.500 miliarde de lei. Dintre acestea 56 de societati comerciale sunt mari contribuabili, iar 3.408 agenti economici sunt contribuabili mici si mijlocii.
Obligatiile bugetare restante ale marilor contribuabili se cifreaza la 17.862,6 miliarde de lei, in timp ce ale contribuabililor mici si mijlocii ating valoarea totala de 10.704,1 miliarde de lei. In afara de aceste societati, unitatile fiscale teritoriale s-au inscris la masa credala in cazul procedurilor de faliment deschise de alti creditori la 73 de mari contribuabili, inclusi in lista societatilor monitorizate conform acordurilor cu Fondul Monetar International, a spus Neculae Plaiasu, presedintele ANAF.
In Legea nr. 149/2004 referitoare la procedura reorganizarii judiciare si a falimentului se arata ca echivalentului in lei al creantelor bugetare pentru care se poate solicita deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment este de minimum 3.000 de euro.