Primariile pot interveni si fara acordul proprietarilor pentru expertizarea, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, potrivit unor propuneri de modificari legislative.
Daca nu respecta aceste proceduri, autoritatile locale pot primi amenzi intre 500 si 15.000 de lei, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
Potrivit noilor modificari si completari, in cazul in care, dupa expertizarea si modificarea imobilului respectiv, asociatiile de proprietari refuza sa i-si dea acordul, consiliile locale pot decide sa intervina pentru inceperea lucrarilor. De asemenea, autoritatile locale pot fi sanctionate si pentru neaplicarea bulinelor de avertizare pe cladiri sau pentru neexecutarea lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic.
In Romania au fost incadrate in prima clasa de risc seismic circa 600 de cladiri, dintre care 125 se afla in Bucuresti. (D.E.)