Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor au controlat calitatea si modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a paine si a produselor de panificatie.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, informeaza ca s-au verificat peste 7.000 kg de paine si produse de panificatie, din care cu abateri aproape 5.000 kg.
Au fost controlati 55 de agenti economici, carora li s-au intocmit 46 de procese-verbale de constatare a contraventiei prin care au fost aplicate 38 de amenzi in valoare totala de 114.000 de lei si 10 avertismente. Produsele cu deficiente, in valoare de 9.618 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, stabilindu-se termene pentru remedierea deficientelor. Circa 58% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.
Inspectorii au constatat la unele produse lipsa inscrierii denumirii sub care se vinde produsul; inscrierea eronata a denumirii produsului; lipsa informarii privind modul de prelucrare a produsului; lipsa inscriptionarii denumirii si/sau a adresei producatorului; lipsa inscriptionarii cantitatii nete; inscriptionarea mai multor cantitati nete; inscrierea in lista ingredientelor a aditivilor utilizati, fara a se mentiona numele specific sau codul CE; lipsa inscrierii ingredientului "sare iodata" din lista ingredientelor desi in procesul de fabricatie utilizau sare iodata, contrar prevederilor art. 3 din HG 568/2002 privind iodarea universala a sarii destinata consumului uman etc.