"Ochii si urechile" Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati si superinspectorii institutiei, astfel pot fi considerati cei 10 controlori care investigheaza fraudele fiscale si care fac parte din Serviciul de Investigatii Fiscale (SIF), infiintat la 1 decembrie 2004. Misiunea pe care o au are si parti mai putin obisnuite, controlorii avind dreptul sa-i verifice si sa-i supravegheze pe finantistii galateni atunci cind exista reclamatii impotriva lor.

Cu ce se ocupa “superinspectorii”

Atributiiile de serviciu pe care le au cei noua controlori, al caror sef este Dan Toader, sint mai putin cunoscute comparativ cu cele ale restului de angajati ai DGFPJ Galati, serviciul fiind infiintat doar in urma cu 7 luni. "Controlorii Serviciului de Investigatii Fiscale cerceteaza existenta unor elemente de fapt sau alte antecedente cu insemnatate fiscala care nu sint in atributiile administratiei fiscale. De asemenea, desfasoara actiuni pentru obtinerea de informatii de orice natura, din orice sursa, cu respectarea prevederilor Codului de Procedura Fiscala. In baza datelor obtinute, pot organiza actiuni operative si inopinate de investigare fiscala, precum si controale la antrepozitele fiscale de productie sau depozitare sau la orice alte locuri in care acestia desfasoara activitati producatoare de venituri, cum ar fi de exemplu angrosistii sau producatorii de alcool si bauturi alcoolice, tutun sau produse de tutun, precum si cei de cafea. Atunci cind sint indicii privitoare la desfasurarea unor activitati ilicite sau folosirea unor documente care au provenienta nelegala, controlorii serviciului pot efectua controale incrucisate la societatile respective", ne-a declarat seful Serviciului de Investigatii Fiscale, Dan Toader.

Locul 1 pe tara in topul eficientei

Potrivit sefului Serviciului de Investigatii Fiscale, de la data infiintarii si pina la ora actuala, respectiv in 7 luni, controlorii au efectuat in medie 100 de verificari pe luna, adica in total peste 700. "Sintem pe primul loc pe tara, daca se tine cont de rezultatele obtinute. Astfel, de la 1 ianuarie si pina pe data de 25 mai, in urma verificarilor efectuate de catre cei noua controlori, valoarea sumei dispuse a fi virate la bugetul statului este de 11,385 miliarde lei vechi, din care 1,897 miliarde de lei vechi reprezenta cuantumul amenzilor aplicate, iar 9,848 insumeaza valoarea marfurilor confiscate", a adaugat seful Serviciului de Investigatii Fiscale, Dan Toader.

Unul dintre cazurile deosebite care s-a aflat in atentia controlorilor a fost cel al unei firme din judetul Vrancea care avea punct de lucru in judetul Galati si care a produs vin fara sa detina autorizatie de antrepozit, document fiscal care-i dadea dreptul sa produca vin. "Deoarece firma nu detinea autorizatia de antrepozit, care trebuia obtinuta inaintea producerii vinului, controlorii i-au confiscat 1,048 milioane litri de vin alb si rosu vrac, cantitatea fiindu-i lasata in custodie. Firma a fost sanctionata si cu 200 milioane de lei vechi", ne-a declarat Dan Toader. Potrivit aceleiasi surse, controlorii au aplicat doua amenzi de cite 750 milioane de lei vechi la doua firme care se ocupau de comercializarea produselor de tutun, care au vindut pachete de tigari ale caror timbre nu prezentau toate elementele de siguranta.

Amenintarile, o obisnuinta

Munca de teren a controlorilor nu este usoara, tinind cont de misiunile pe care trebuie sa le indeplineasca. Pentru riscurile aparute in timpul serviciului, controlorii nu primesc nici un fel de spor si nici nu sint dotati cu vreun echipament de protectie sau aparare. Deseori sintem injurati sau amenintati de cei pe care-i controlam. Ni se spune sa avem grija pentru ca avem familie, ni se sugereaza ca oricind se pot produce diferite accidente si ca nu se stie ce se poate intimpla a doua zi", a adaugat seful SIF. Desi munca pe care o fac este dificila si deosebita, cei noua controlori trebuie sa faca minuni pentru a-si desfasura activitatea. Nu li s-au pus la dispozitie de catre Directia de Finante Galati mijloace de transport cu care sa se deplaseze acolo unde trebuie sa efectueze controale, fiind nevoiti sa mearga cu masinile proprietate personala si sa plateasca din buzunar motorina sau benzina. De asemenea, controlorii vorbesc la telefon pe banii lor pentru a comunica intre ei, institutia nepunindu-le la dispozitie telefoane mobile sau un anumit numar de minute. Mai mult, cei noua controlori sint nevoiti sa se inghesuie intr-un camera mica, aflata la etajul 5, care are doar doua birouri, sase scaune si un singur calculator.

Munca de filaj

Una din atributiile de serviciu pe care o au controlorii este si verificarea angajatilor Directiei de Finante Galati, atunci cind apar semne de intrebare in privinta corectitudinii muncii acestora. De asemenea, controlorii verifica si sesizarile primite de la persoanele fizice sau juridice privitoare la neregulile facute de finantisti. "In 7 luni de zile am primit doua sesizari din partea persoanelor fizice care au reclamat anumite aspecte privitoare la doi salariati de la Directia de Finante. Acum verificam realitatea celor sesizate", ne-a spus Dan Toader. O alta metoda pe care o folosesc controlorii pentru a stringe date privitoare la posibile cazuri de evaziune fiscala este una mai putin conventionala. Astfel, acestia "spioneaz " si atunci cind stau la o terasa, cind se afla la un restaurant sau cind stau de vorba cu o persoana obisnuita.

Supermarket prins pe picior gresit

In urma verificarilor facute la un supermarket renumit din Galati, controlorii au constatat faptul ca receptia unor pachete de tigari in valoare de 2,048 miliarde de lei vechi s-a facut pe baza unui aviz de insotire a marfii care avea ca beneficiar o persoana fizica, si nu supermarketul respectiv. Controlorii au confiscat cele 2,048 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea tigarilor respective, si au sanctionat supermarketul