Oficialii Uniunii Europene vor sa reduca si sa impuna un singur tarif pentru convorbirile telefonice in roaming efectuate intre statele din spatiul UE. Potrivit unor oficiali europeni, acest tarif unic s-ar putea plasa in jurul a 50 de eurocenti, adica jumatate de euro pentru un minut de convorbire in roaming. Acest lucru pare sa-i nemultumeasca pe marii operatori de telefonie mobila, prezenti si in Romania, care sustin ca in cazul in care le-ar fi impuse tarife mai mici, nu si-ar mai putea acoperi costurile in ceea ce priveste acest serviciu.

Recent, postul de radio britanic BBC difuza o stire conform careia pretul unui minut de convorbire telefonica pe mobil in alt stat ar putea fi plafonat la jumatate de euro. Ministrii de Telecomunicatii din UE au fost de acord in principiu cu aceasta limita la reuniunea informala de la Hanovra. Parlamentul European va dezbate aceasta problema, iar legea ar putea intra in vigoare la inceputul lui iulie. Proiectul de reducere a costurilor de roaming ii apartine comisarului european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding. Comisarul dorea ca pretul unui minut de roaming sa se situeze in jurul valorii de 0,44 eurocenti.
In prezent, principalele companii de telefonie mobila din tara noastra practica tarife roaming cuprinse intre 0,69 si 3,39 dolari pe minut la Vodafone sau intre 0,48 si 2,54 euro pe minut la Orange, fara tva. Aceste tarife difera in functie de zona in care este situata tara respectiva, dar si de tipul de abonament sau optiunile activate. Companiile de telefonie din Romania au impartit harta lumii intre cinci si sapte zone. De exemplu, in zona I se afla tari mai apropiate ca distanta de Romania, cum ar fi Turcia, Grecia, Cipru, Ungaria, Moldova, Polonia, Italia si Germania. Aici tarifele practicate sunt minime. Ceva mai mult veti plati pentru convorbiri in tari din restul Europei, situate in zona II.
La polul opus, cele mai mari tarife sunt pentru tari situate in ultimele zone cum sunt cele notate cu V sau VII. Din aceasta categorie fac parte tari indepartate geografic de Romania, precum Afganistan, Argentina, Australia, China, Cuba sau Japonia si Israel.

Tariful unic nu incanta operatorii

Operatorii de telefonie mobila nu par prea incantati de reducerea tarifelor. Desi Orange Romania considera ca reducerile de tarife, inclusiv ale celor de roaming, sunt benefice pentru utilizatorul final, compania crede, in acelasi timp, "ca piata, si nu hotararile arbitrare la nivel politic trebuie sa regleze nivelul tarifelor".
Unul dintre directorii de vanzari in cadrul Orange Romania, Dorin Odiatiu, ne-a declarat ca "scaderea tarifelor unui serviciu poate fi realizata numai dupa o scadere prealabila a costurilor aferente. Aceast lucru este valabil si in cazul serviciului de roaming, deoarece operatorii nu pot practica tarife mai mici decat costurile", a precizat acesta. Dorin Odiatiu sustine ca tariful de aproximativ 50 de centi pe minut mentionat de Comisia Europeana poate fi evaluat numai in stricta legatura cu costul pe care un operator trebuie sa-l suporte pentru a oferi serviciul de roaming.
"Credem ca piata si nu hotararile arbitrare la nivel politic trebuie sa regleze nivelul tarifelor. Credem ca o reglementare a tarifelor de gros (wholesale) ar fi fost suficienta, deoarece preturile ar fi scazut ulterior datorita mecanismelor de piata. Stabilirea de catre Comisia Europeana a unor tarife de retail fara o justificare fundamentata ar putea determina distorsiuni la nivelul pietei", ne-a precizat reprezentantul Orange Romania.
Oficialii companiei Vodafone, alt mare operator pe piata romaneasca, fara sa comenteze intentia UE cu privire la tarifele de roaming, ne-au precizat ca veniturile obtinute de companie din serviciul de roaming nu sunt deloc neinsemnate, iar "ponderea veniturilor provenite din serviciile de roaming este importanta".