Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va derula, si in 2009, distribuirea de produse alimentare pentru familiile sarace.
Uniunea Europeana aloca peste 28,2 milioane de euro pentru achizitia de alimente destinate persoanelor defavorizate din Romania.
Din suma totala, 26,7 milioane euro sunt destinate achizitionarii de faina alba de grau si zahar alb, diferenta constituind acoperirea cheltuielilor administrative si de transport. Fata de anul trecut, suma acordata Romaniei s-a marit cu 26% (de la 25 milioane euro in 2008).
Faina si zaharul vor fi ambalate in pachete de cate un kilogram, iar furnizorul va expedia ajutoarele catre 42 de depozite din intreaga tara.
De acolo, ele vor fi distribuite nevoiasilor prin intermediul administratiilor publice locale.
Din categoria persoanelor defavorizate, beneficiare ale planului pentru furnizarea de produse alimentare din stocuri comunitare, fac parte persoanele care primesc venitul minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele ingrijite in centre rezidentiale (administrate de furnizori de servicii sociale, publici sau privati) si persoanele beneficiare de masa la cantinele de ajutor social.
In cursul anului trecut, peste 20.000 de persoane din judetul Salaj au primit cate 20 kg de faina si 6 kilograme de zahar, ca ajutor din partea comunitatii europene.