Incepand de ieri, Administratia Sociala Comunitara Oradea (ASCO) a inceput sa preia cererile pentru acordarea ajutorului de incalzire cetatenilor care folosesc la incalzirea locuintei lemne, carbuni sau combustibili petrolieri. Cererile sunt preluate in opt puncte de lucru amenajate in Oradea.
Familiile si persoanele singure cu venituri reduse si care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri beneficiaza, pentru sezonul rece, 1 noiembrie- 31 martie, de un ajutor pentru incalzire. Vor beneficia de ajutorul pentru incalzire, acordat o singura data la inceputul sezonului rece, cei ale caror venituri sunt mai mici de 615 lei pe membru de familie.
Ajutorul pentru incalzirea locuintei este stabilit pe categorii de venit. In prima categorie intra familiile, in cea de a doua intra persoanele singure, in alta categorie sunt incluse persoanele care traiesc si se gospodaresc impreuna, iar in ultima instanta sunt cetatenii romani, straini sau apatrizi cu domiciliul in Romania.
In cazul in care venitul pe membru de familie este de pana la 155 de lei, suma pe care o vor primi este de 54 de lei, iar cei care au venituri situate intre 155,1 si 210 lei beneficiaza de 48 de lei pentru incalzirea locuintei. O alta categorie de persoane care au venituri intre 210,1 si 260 de lei vor primi 44 de lei, iar cei cu venituri lunare pe membru de familie situat intre 260,1 si 310 lei beneficiaza, conform legii, de 39 de lei. Odata cu cresterea veniturilor pe membru de familie, cuantumul ajutorului banesc pentru incalzirea locuintelor scade. Astfel, cei care incaseaza lunar pe membru de familie sume intre 310,1 si 355 de lei vor primi pentru sezonul rece 34 de lei, iar celor care incadreaza intre 355,1 si 425 de lei li se acorda 30 de lei. Alte categorii de cetateni care vor primi bani pentru incalzirea locuintelor sunt cei care au venituri care se incadreaza intre 425,1 si 480 de lei, ei urmand sa primeasca 26 de lei. Cei mai putini bani pentru incalzire ii vor primi cetatenii cu venituri pe membru de familie situate intre 480,1 si 615 lei. Oradenii cu venituri situate intre 480,1 si 540 de lei beneficiaza de 20 de lei, iar cei care primesc 540,1 si 615 de lei vor primi pentru incalzire doar 16 lei.
Cei care se incadreaza in cei 615 lei pe membru de familie vor trebui sa prezinte o serie de documente doveditoare, o cerere-tip si declaratie pe propria raspundere in original, o copie a actului de identitate a titularului de cerere si al fiecarei persoane incluse in cerere, cópii dupa documentele care atesta venitul realizat in luna precedenta (adeverinta de salarizare, cupon de pensii, indemnizatii, alocatii, rente viagere, burse, ajutoare banesti lunare, venituri din chirii, din dobanzi, dividende, parti sociale sau orice alt tip de venit), copie dupa actul de proprietate asupra imobilului, sau dupa caz contract de inchiriere, subinchiriere sau contract de comodat si o declaratie pe propria raspundere scrisa de mana care precizeaza ca titularul cererii sau persoane incluse in cerere nu beneficiaza de ajutor de incalzire a locuintei in sistem centralizat, conform prevederilor OUG 57/2006.
Formularele de cerere si declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia completate de beneficiari se vor depune pana pe 26 septembrie la unul dintre Centrele Sociale Multifunctionale pentru persoane varstnice de pe Strada Nufarului, nr. 47, strada Sf. Apostol Andrei, nr. 58, Episcop Ioan Suciu, nr. 1, strada Cazaban, nr. 51, sau la Centrul din Piata Unirii, nr. 8. Totodata documentatia poate fi completata si depusa si la Caminul Multifunctional Bocsakai István, situat pe Strada Ciucasului, nr. 81, la Centrul Social de Urgenta de pe Strada Digului, nr. 6, sau la sediul ASCO de pe Strada Primariei, nr. 42.