Ploile cazute in ultima perioada au afectat mii de hectare de culturi agricole cu grau, porumb, orz, rapita sau floarea-soarelui. Valoarea totala estimata a pagubelor inregistrate pana in prezent se ridica la aproximativ 2,7 milioane de lei.

Vremea din ultimele saptamani nu a fost deloc in avantajul fermierilor si culturilor agricole din Dolj. Pana la sfarsitul lunii trecute, la nivelul judetului au fost afectate de inundatii si alunecari de teren aproape 6.000 de hectare de teren agricol cultivat cu grau, porumb, orz, rapita, floarea-soarelui, pepeni verzi, pasuni, fanete si lucerna. Dintre acestea, aproape un sfert (1.460 ha) sunt suprafete agricole calamitate integral, restul fiind afectate in proportie de la 30% la 100%. "Valoarea estimativa a pagubelor este de aproximativ 2,7 milioane de lei", a declarat Mariana Stoica-Spahiu, sef serviciu Implementare Politici Vegetale din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala (DADR) Dolj. Din punct de vedere financiar, cele mai afectate sunt culturile de grau (aproximativ 1,5 milioane de lei), urmate de cele de porumb (aproximativ 300.000 de lei), de floarea-soarelui (aproximativ 270.000 de lei) si de pepeni verzi (aproximativ 190.000 lei).
Cerealele incep sa-si piarda calitatile

Ploile si vantul au afectat atat calitatea, cat si cantitatea de culturi agricole. "La cereale a inceput sa apara fenomenul de 'black-point' (innegrirea embrionului cerealelor). In loturile de seminte cu embrionul innegrit, procentul de granulatie este mai scazut. Faina provenita din samanta cu peste 10% atac este de calitate inferioara, negricioasa", a explicat Mariana Stoica-Spahiu, care a atras atentia asupra faptului ca, in conditiile in care precipitatiile vor continua, acest fenomen se va accentua.
In plus, din pricina vremii nefavorabile, daca orzul si orzoaica au fost recoltate in procent de 90, respectiv 100%, lucrarile de recoltare a graului si rapitei sunt inca in stadiul incipient. Pana in prezent, s-a recoltat doar 2% din suprafata programata de grau si doar 50% din cea de rapita. "Din cauza conditiilor meteorologice, graul este culcat, ceea ce ingreuneaza recoltarea. Si la rapita avem date ca este cazuta la pamant si din cauza umiditatii sunt probleme la recoltare si a aparut fenomenul de scuturare", a spus Mariana Stoica-Spahiu. Partea buna este ca pana la finalizarea procesului de recoltare, care spun specialistii nu este inca intarziat, productia obtinuta va fi la nivelul estimat (1.700 kg rapita/ha, respectiv 3.000 ha grau/ha).

"Recomandam efectuarea tratamentelor pe baza de cupru"

Vestea proasta este ca si legumele, si vita-de-vie au fost afectate de vremea din ultima perioada. In cazul acestora, umiditatea si temperaturile ridicate au favorizat instalarea si mentinerea manei, care este foarte dificil de tinut sub control. "Este mai usor sa prevenim decat sa combatem si recomandam efectuarea tratamentelor pe baza de cupru in aceasta perioada", este sfatul sefului serviciului Implementare Politici Vegetale din cadrul DADR Dolj.