Vesti proaste pentru asociatiile de agricultori. Grupurile de producatori care au beneficiat de sprijin financiar pentru functionare pana la 31 decembrie 2006 nu mai primesc subventii in acest an, a declarat pentru The Money Channel Cornelia Ionescu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Niciun grup de producatori care a beneficiat de sprijin anul trecut nu va primi ajutor financiar in acest an. Pentru grupurile nou-infiintate acordam un ajutor financiar de 40.000 de lei, pentru functionare", a spus Cornelia Ionescu. Acesta a precizat ca pana in prezent au fost recunoscute 34 de grupuri de producatori de legume si fructe, comparativ cu cele 19 atestate anul trecut.
Pentru sustinerea grupurilor de producatori, in acest an ministerul Agriculturii a alocat 1,6 milioane de lei. De asemenea, pentru legumele produse si recoltate in sere incalzite, MADR a alocat un sprijin financiar de 600 de lei pentru o tona. In acest an, producatorul agricol poate solicita un sprijin de 800 de lei pentru o tona de ciuperci cultivate in spatii climatizate, sector pentru care ministerul a repartizat 3,2 milioane de lei. In ceea ce priveste legumele si fructele destinate prelucrarii industriale, se acorda un ajutor financiar de la 150 de lei pentru o tona de castraveti, pana la 350 de lei pentru tona de tomate sau fasole pastai.
Totodata, pentru 2007, fermierul care livreaza fructe destinate prelucrarii industriale poate beneficia de un ajutor financiar de 200 de lei pentru o tona. Pentru piersici sau struguri de masa va primi 300 de lei pentru fiecare tona livrata. (A.S.)